Najlepsza wilgotna babka na oleju z bakaliami

4.3
(5)
Czas przygotowania 20 min
Czas pieczenia 45 min
16
Babka na oleju z bakaliami

Babka na oleju z bakaliami i lukrem to puszyste i delikatne ciasto. Połączenie słodyczy bakalii z orzeźwiającym aromatem skórki pomarańczowej nadaje jej wyjątkowego charakteru. Ten przepis to doskonały wybór dla każdego, kto szuka sprawdzonego sposobu na najlepszą wilgotną babkę na oleju. Dodatek suszonych moreli i rodzynek wzbogaca ciasto o naturalną słodycz i ciekawy aromat. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na szybką babkę na oleju!

Przepis na babkę na oleju

Wydrukuj

Składniki

Składniki na ciasto

  1. 200 g mąki pszennej tortowej
  2. 80 g mąki ziemniaczanej
  3. 200 ml oleju roślinnego
  4. 4 duże jajka
  5. 0,5 szklanki cukru pudru
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 50 g suszonych moreli
  8. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  9. 50 g rodzynek

Składniki lukru

  1. 0,5 szkl cukru pudru
  2. 2-3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

  1. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubić mikserem na wysokich obrotach, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jasna i puszysta (ok. 5-10 min). Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlać olej, krótko zmiksować.

  2. W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

  3. Do ubitej masy jajecznej dodać mieszankę suchych składników i skórkę z cytrusa. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać bakalie, morele pokroić na mniejsze kawałki. Formę na babkę wysmarować olejem, obsypać bułką tartą.

  4. Ciasto przelać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 °C (grzanie góra/dół) około 45 min. Sprawdzić patyczkiem. Jeśli suchy, wyłączyć piekarnik.

  5. Po upieczeniu uchylić drzwiczki, po 15 min. wyjąć formę. Babkę wyjąć z formy po lekkim przestudzeniu i przełożyć na kratkę.

Przygotowanie lukru

  1. Cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny. Polać ostudzoną babkę olejową.

Babka na oleju z bakaliami

Zobacz inne przepisy

Babka wielkanocna z watą cukrową
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Wilgotna babka cytrynowa
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
16
Babka piaskowa najlepsza
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
10
Wielkanocna babka majonezowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
12
Aromatyczna babka pomarańczowa
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 80 min
16
Babka marmurkowa- zebra
Ciasta i desery»Ciasta
90 min
16
Wykwintna babka jogurtowa
Ciasta i desery»Ciasta
60 min
16
Wielkanocna babka drożdżowa
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 45 min
10
Przepis na babkę panettone
Ciasta i desery»Ciasta
5 h 30 min
12
Wilgotna babka makowa
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
12
Aromatyczna babka migdałowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Babka kajmakowa z polewą toffi
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
12
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-01-27