Najlepsza wilgotna babka na oleju z bakaliami

Babka na oleju z bakaliami i lukrem to puszyste i delikatne ciasto. Połączenie słodyczy bakalii z orzeźwiającym aromatem skórki pomarańczowej nadaje jej wyjątkowego charakteru. Ten przepis to doskonały wybór dla każdego, kto szuka sprawdzonego sposobu na najlepszą wilgotną babkę na oleju. Dodatek suszonych moreli i rodzynek wzbogaca ciasto o naturalną słodycz i ciekawy aromat. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na szybką babkę na oleju!
Przepis na babkę na oleju
Składniki
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml oleju roślinnego
- 4 duże jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g suszonych moreli
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 50 g rodzynek
Składniki lukru
- 0,5 szkl cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubić mikserem na wysokich obrotach, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jasna i puszysta (ok. 5-10 min). Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlać olej, krótko zmiksować.
W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Do ubitej masy jajecznej dodać mieszankę suchych składników i skórkę z cytrusa. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać bakalie, morele pokroić na mniejsze kawałki. Formę na babkę wysmarować olejem, obsypać bułką tartą.
Ciasto przelać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 °C (grzanie góra/dół) około 45 min. Sprawdzić patyczkiem. Jeśli suchy, wyłączyć piekarnik.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki, po 15 min. wyjąć formę. Babkę wyjąć z formy po lekkim przestudzeniu i przełożyć na kratkę.
Przygotowanie lukru
Cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny. Polać ostudzoną babkę olejową.
