Ciekawy pomysł na bajgle z łososiem

Bajgle to współcześnie jeden z jedzeniowych symboli Nowego Jorku, ale wypiek pochodzi z terenów Polski i powstał już w XVII wieku. Później polska receptura powędrowała na Manhattan, gdzie do dziś zachwyca mieszkańców i przyjezdnych. Jak samodzielnie przygotować kultowego bajgla z łososiem?
Bajgiel z łososiem – składniki i wykonanie
Bajgle to okrągłe wypieki z charakterystyczną dziurką w środku, najczęściej pokryte makiem. Można je kupić w każdej piekarni, a nawet markecie. Warto jednak poświęcić nieco więcej czasu na samodzielne przygotowanie pieczywa. Do tego przydadzą się następujące składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 170 ml letniej wody
- żółtko
- kilka łyżek maku.
Taka ilość składników pozwoli przygotować 4-6 bajgli. W pierwszej kolejności wymieszaj wszystkie suche składniki (poza makiem), a następnie dodaj do nich wodę i zagnieć ciasto w kulę. Uzyskaną masę włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie nieco zwiększy swoją objętość.
Wyjmij ciasto z naczynia, zagnieć jeszcze raz i podziel na 4-6 równych części. Z każdej porcji uformuj równą kulkę, a następnie za pomocą palca zrób dziurkę w środku. Uformuj okręgi przypominające niewielkie bajgle i wyłóż je na blaszce, zachowując odstępy. Przykryj ściereczką i znowu odłóż do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
W międzyczasie zagotuj wodę w garnku i rozpuść w niej 2 łyżki cukru. Gdy bajgle wyrosną, wrzuć je do wrzątku na maksymalnie 2 minuty, by sparzyły się z obu stron. Wyjmij je do osuszenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
Bułeczki wyłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, posmaruj z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i posyp obficie makiem. Piecz przez około 15 minut, obserwując, czy bajgle zbyt mocno się nie przypiekają.
Żeby przyspieszyć cały proces, sięgnij po gotowe bajgle z piekarni. Kluczowe w smaku kanapki będzie jej nadzienie. Do przygotowania potrzebujesz:
- serek kremowy z dodatkiem jogurtu islandzkiego Skyr Apetina
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- garść rukoli
- sól i pieprz do smaku.
Kiedy bajgle ostygną, przekrój je w pół. Pokryj obie części obficie kremowym serem Apetina. Możesz wykorzystać nie tylko ten z dodatkiem jogurtu islandzkiego Skyr, ale także wersję z pomidorami i bazylią czy z pesto i rukolą. Następnie na dolną część połóż kilka plastrów łososia, rukolę i przypraw pieprzem oraz solą. Przykryj całość górną częścią wypieku, dociśnij i przekrój kanapkę na pół. Gotowe!
Jak urozmaicić bajgla z łososiem?
Znasz już przepis na jedną z najpopularniejszych wersji bajgla z łososiem. Jeśli zależy Ci na jeszcze ciekawszym posiłku, który nasyci na dłużej, możesz dodać więcej warzyw. W takiej kanapce doskonale sprawdzą się plastry ogórka, rzodkiewki czy pomidora. Warto eksperymentować również z gotowanym burakiem czy czerwoną cebulą. Z łososiem idealnie współgra też świeży koperek.
Jeśli chcesz zasmakować bajgla niczym z Nowego Jorku, możesz przygotować serek do smarowania w iście amerykańskim stylu. Potrzebne będą:
- ser kremowy z dodatkiem jogurtu islandzkiego Skyr Apetina
- kilka plastrów surowego boczku
- 3 łyżki sosu Sriracha.
Na rozgrzanej patelni usmaż boczek, aby uzyskać chrupiący bekon. Następnie odłóż mięso na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Do miseczki przełóż ser Apetina i wymieszaj go z sosem Sriracha. Pokrój bekon w drobną kostkę, wrzuć do masy i ponownie wymieszaj. Taki krem będzie nieco pikantny i zyska ciekawą, miejscami chrupką strukturę. Posmaruj nim dwie połówki bajgla, dodaj wędzonego łososia i ciesz się niesamowitym smakiem.
Bajgiel z łososiem – kiedy się sprawdzi?
Bajgiel z łososiem to idealny pomysł na śniadanie zarówno w domu, jak i na mieście. Można go wziąć ze sobą do pracy czy szkoły. Sprawdzi się także podczas wycieczek, ale warto pamiętać, by trzymać go w torbie termicznej. Natomiast kanapki przekrojone na połówki lub ćwiartki doskonale zaprezentują się na stole podczas domówki.
Zawsze jest dobra pora, by zachwycić się smakiem bajgla z kremowym nadzieniem i aromatyczną rybą. Smacznego!













