Jak wybrać grill do swojej restauracji?

Dobry grill elektryczny to podstawowy sprzęt, który powinien znaleźć się w niemal każdej restauracji. Nic dziwnego, że tak wielu właścicieli właśnie nad zakupem tego urządzenia spędza wiele czasu, zgłębiając wiedzę dotyczącą funkcjonalności i koniecznych parametrów użytkowych. Jeśli zastanawiasz się, jaki grill elektryczny wybrać dla siebie to koniecznie zasięgnij informacji zamieszczonych w tym wpisie!
Jakiej mocy grill elektryczny wybrać i dlaczego?
Moc grilla elektrycznego to jeden z kluczowych parametrów, nad którym należy pochylić się podczas zakupu. Im wyższa, tym umożliwi szybsze podgrzanie grilla i rozprowadzenie ciepła po całej powierzchni płyty. To dzięki temu nie musisz obawiać się konsekwencji nierównego grillowania i przyrządzania potraw w niewłaściwy sposób.
Standardowe grille będą miały moc z zakresu około 1200 W do 2000 W. Przy czym warto pamiętać, że im będzie ona wyższa, tym przygotowywane potrawy będą dużo przyjemniejsze w smaku. Grill elektryczny do użytku komercyjnego musi posiadać moc grzewczą 2000-3000 W, co zapewnia szybkie i efektywne grillowanie.
Wielkość grilla i typy płyty grzewczej - dopasuj sprzęt do swoich wymagań
Jeśli szukasz sprzętu do punktu z usługami przyrządzania potraw to Twój grill powinien być dość duży, wystarczający do jednoczesnej obsługi kilkunastu osób. Deklarowaną wielkością grilla do restauracji będzie zatem model o wielkości docelowej powyżej 50 cm x 30 cm. Dobrze dobrana powierzchnia sprawia, że potrawy grillują się równomiernie, ale też czas ich przygotowania jest optymalnie krótki.
W kontekście doboru właściwej płyty grzejnej warto wybrać modele wykonane z teflonu, żeliwa lub stalowe. Płyty teflonowe łatwo się czyszczą, a przywieranie potraw na takiej płycie jest dużo mniej prawdopodobne. Płyty żeliwne zapewniają idealne rozprowadzenie ciepła, ale mogą być kłopotliwe w utrzymaniu w czystości.
Płyty stalowe są trwałe i łatwe w czyszczeniu. Niezmiennie będą zatem świetnym kompromisem podczas wyboru idealnego grilla do każdej kuchni. To właśnie do restauracji należy dobierać grille wykonane ze stali nierdzewnej, która zapewnia im długowieczne użytkowanie i nienaganny stan.
Jeśli szukasz dobrej jakości grilla koniecznie sprawdź modele na Goga Gastro. Upewnij się, że kupujesz sprzęt od właściwego dostawcy!













