Jak prawidłowo myć owoce i warzywa? Przewodnik dla świadomych konsumentów

4.9
(7)
Myjka do owoców

Żeby zadbać o swoje zdrowie, warto nie tylko prowadzić aktywny tryb życia, ale także dokonywać świadomych wyborów w sklepach spożywczych. Możesz decydować się na ekologiczne produkty, a przy okazji zadbać o czystość owoców i warzyw, które zamierzasz spożyć. To dobry sposób, aby pozbyć się z kupionych produktów bakterii i mikroorganizmów, a tym samym zyskać jedzenie, które nadaje się do bezpiecznego spożycia. Zobacz, jak działa profesjonalna myjka gastronomiczna i poznaj wskazówki, jak prawidłowo myć warzywa i owoce.

Dlaczego warzywa i owoce trzeba myć?

Warzywa i owoce trzeba myć, ponieważ na ich powierzchni mogą znajdować się resztki ziemi, pestycydy i drobnoustroje. To prosty sposób, by zmniejszyć ryzyko zakażeń i zachować pełnię wartości odżywczych.

Podczas transportu i przechowywania produkty mają kontakt z wieloma powierzchniami i dłońmi, co zwiększa ryzyko zanieczyszczeń. Mycie pod bieżącą wodą usuwa większość bakterii i chemicznych pozostałości po środkach ochrony roślin. W przypadku owoców z delikatną skórką warto użyć specjalnych płynów do mycia warzyw i owoców lub roztworu z sody oczyszczonej.

A więc mycie produktów żywnościowych to też sposób na dłuższe przechowywanie owoców i warzyw przy jednoczesnym zachowaniu ich świeżości.

Myjka foodcleaner duo w użyciu

Jak działa myjka do warzyw i owoców? Poznaj zasady i wykorzystaj ją w praktyce!

Profesjonalna myjka do owoców i warzyw, np. model Food Cleaner DUO to urządzenie, które pozwoli Ci szybko oczyszczać kupione produkty, aby te nadawały się do bezpiecznego spożycia. Sprzęt tego typu wykorzystuje technologię mycia elektrolitycznego (zupełnie inaczej niż większości urządzeń ozonowo-ultradźwiękowych).

Myjka elektrolityczna służy do usuwania z owoców i warzyw pozostałości po pestycydach, antybiotykach, hormonach , a także metali ciężkich i innych zanieczyszczeń – także tych biologicznych.

Zasady są proste:

  1. Do naczynia z wodą wkładasz produkty żywnościowe, które chcesz umyć.
  2. Następnie do wody wkładasz myjkę elektrolityczną.
  3. Uruchamiasz oczyszczacz żywności i czekasz kilka minut aż do automatycznego wyłączenia się sprzętu.
  4. Po zakończonym procesie czyszczenia warzyw, owoców lub innych produktów żywnościowych możesz ustawić moduł myjki na osuszaczu ze stacją ładowania.

Dwa wodoodporne moduły myjki do owoców i warzyw odpowiadają za oczyszczanie produktów do spożycia na surowo. W przypadku drugiego modułu, ten służy do mycia mięsa, ryb i innych produktów odzwierzęcych.

Czy wiesz, że...? Myjka elektrolityczna nadaje się też do mycia przyborów kuchennych, np. noży, bez ryzyka ich stępienia.

Myjka do żywności. Food Cleaner

Jakie szkodliwe substancje można usunąć przy pomocy myjki do owoców, warzyw i mięs?

Wykorzystując myjkę elektrolityczną, możesz usunąć z żywności wiele zanieczyszczeń zarówno tych mikrobiologicznych, jak i chemicznych. W praktyce myjka może usuwać:

  • bakterie, np. E. Coli;
  • pleśń i drożdże;
  • toksyczne aminy biogenne;
  • metale ciężkie;
  • antybiotyki;
  • jaja pasożytów;
  • zarodniki grzybów;
  • mikrotoksyny.

A zatem myjka do owoców i warzyw ma działanie antyoksydacyjne. Powoduje zmniejszenie ryzyka alergii pokarmowych i zaburzeń metabiologicznych, które wynikają z kontaktu z nimi. A więc jeśli chcesz odżywiać się zdrowo i mieć pewność, że jesz produkty pozbawione szkodliwych składników – koniecznie zainwestuj w myjkę.

Myjka do owoców
    • Autor: Artykuł sponsorowany
    • Aktualizacja: 2025-11-02