Knedle z truskawkami i waniliowym sosem

5.0
(1)
Czas przygotowania 2 h
4
Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami to danie kuchni polskiej, idealne na letni obiad lub deser. Delikatne, mięciutkie ciasto ziemniaczane otula soczyste truskawki, a całość dopełnia aromatyczny waniliowy sos i chrupiąca warstwa zmielonych orzechów. Ten przepis łączy w sobie tradycję i wyjątkową świeżość sezonowych owoców, a dodatkowe obtoczenie ugotowanych knedli w orzechach sprawia, że danie zyskuje wyjątkową głębię smaku i interesującą teksturę. Przygotowanie knedli wymaga odrobiny cierpliwości, jednak efekt końcowy zachwyca lekkością i wyrafinowaniem.

Przepis na knedle z truskawkami i waniliowym sosem

Wydrukuj

Składniki

Ciasto na knedle

  1. 300 g mąki pszennej
  2. 500 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  3. 2 jajka
  4. szczypta soli i cukru
  5. 400 g świeżych truskawek

Sos waniliowy

  1. 300 ml mleka
  2. 100 ml śmietanki 30%
  3. 2 żółtka
  4. 3 łyżki cukru
  5. 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii

Dodatkowo

  1. 100 g mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
  2. 3 łyżki masła

Przygotowanie

Przygotowanie knedli

  1. Na początek należy ugotować ziemniaki. Najlepiej wybrać odmiany mączyste, które po ugotowaniu są suche i łatwe do utarcia. Ugotowane ziemniaki ostudzić, a następnie dokładnie przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno utłuc tłuczkiem, aby nie pozostały grudki.

  2. W dużej misce połączyć przeciśnięte ziemniaki z mąką pszenną, szczyptą soli, szczyptą cukru oraz dwoma jajkami. Całość szybko zagnieść na jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli masa będzie zbyt kleista, można dodać jeszcze odrobinę mąki, jednak z umiarem, by ciasto pozostało miękkie.

  3. Gotowe ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Następnie wykrawać kwadraty lub kółka o średnicy wystarczającej, by szczelnie owinąć truskawkę.

  4. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Większe owoce można przekroić na połówki, jednak najlepiej, aby każda truskawka zmieściła się w jednym knedlu w całości. Na środku każdego kawałka ciasta umieścić truskawkę, a następnie dokładnie zakleić ciasto wokół owocu, formując gładką kulkę. Szczelne zamknięcie knedli jest bardzo ważne, aby podczas gotowania nie wypłynęły.

  5. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do średniego i delikatnie wkładać knedle partiami. Gotować na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia przez około 2-3 minuty, aż ciasto będzie miękkie i sprężyste.

  6. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło i lekko podprażyć na nim zmielone orzechy. Gdy staną się lekko złociste i wydobędzie się ich aromat, zdjąć patelnię z ognia. Ugotowane knedle delikatnie wyciągać łyżką cedzakową, lekko odsączyć i od razu obtaczać w ciepłych orzechach z masłem, aby równomiernie pokryły ich powierzchnię.

Przygotowanie waniliowego sosu

  1. W garnku podgrzać mleko i śmietankę z dodatkiem wanilii, aż całość będzie gorąca, ale nie doprowadzać do wrzenia. W osobnej miseczce ubić żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.

  2. Gorące mleko cienkim strumieniem wlewać do masy jajecznej, energicznie mieszając. Następnie całość przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Trzeba uważać, aby nie zagotować sosu, by nie powstała jajecznica.

  3. Gotowy waniliowy sos odstawić do lekkiego przestudzenia. Może być podawany lekko ciepły lub schłodzony, w zależności od upodobań.

  4. Knedle ułożyć na talerzach, polać waniliowym sosem i podać od razu po przygotowaniu. Danie najlepiej smakuje na świeżo, gdy knedle są miękkie, orzechy chrupiące, a sos aksamitny i pachnący wanilią.

Knedle z truskawkami

Zobacz inne przepisy

Przepis na paschę wielkanocną
Ciasta i desery»Desery
30 min
10
Przepis na pasztet z wątróbki
Dania»Przepisy na pasztety
1 h
6
Sałatka ziemniaczana przepis
Dania»Sałatki
60 min
6
Sałatka z porów i jajek
Dania»Sałatki
60 min
4
Kurczak z warzywami przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
60 min
2
Kurczak w panko przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
60 min
8
Przepis na pasztet z królika
Dania»Przepisy na pasztety
4 h
16
Jajka faszerowane szynką
Składniki»Jajka
30 min
5
Jajka faszerowane z boczkiem
Składniki»Jajka
30 min
10
Kurczak po wietnamsku przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
20 min
2
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-29