Tarta z truskawkami i wanilią

Tarta z truskawkami i wanilią to letni deser, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Kruchy, maślany spód w połączeniu ze świeżymi, soczystymi truskawkami i aromatyczną nutą wanilii tworzy kompozycję, której trudno się oprzeć. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej i cukru pudru owoce podczas pieczenia zamieniają się w gęsty, aksamitny sos, który idealnie łączy się z delikatnym ciastem. Charakterystyczna kratka na wierzchu nadaje tarcie tradycyjnego wyglądu i sprawia, że deser prezentuje się niezwykle apetycznie. Przygotowanie tarty wymaga trochę cierpliwości, ale efekt końcowy bez wątpienia wynagrodzi włożony wysiłek.
Tarta z truskawkami i wanilią przepis
Składniki
Ciasto
- 375 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
- 225 g zimnego masła
- 75 g cukru
- 1 jajko + jedno żółtko
- 1 białko jaja
Nadzienie z truskawek
- 700 g świeżych truskawek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do smaku (około 23 łyżek, w zależności od słodkości owoców)
- 1 łyżka esencji waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
Przygotowanie
W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki szybko rozcierać palcami lub siekać nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Do powstałej masy dodać jajko i żółtko. Całość szybko zagnieść, aby uzyskać jednolite, zwarte ciasto. W razie potrzeby można dodać odrobinę zimnej wody, jeśli ciasto wydaje się zbyt suche. Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
W międzyczasie zająć się przygotowaniem owoców. Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Usunąć szypułki. Większe owoce przekroić na połówki lub ćwiartki.
Truskawki przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę ziemniaczaną, przesiany cukier puder oraz esencję waniliową. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać, aby owoce równomiernie pokryły się suchymi składnikami. Dzięki temu podczas pieczenia sok z truskawek połączy się z mąką i cukrem, tworząc gęsty, aromatyczny sos.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części około ¾ przeznaczyć na spód, resztę pozostawić na kratkę. Większą część ciasta rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na placek nieco większy niż forma do tarty (średnica około 24-26 cm). Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto delikatnie przełożyć do formy, dokładnie dociskając do dna i boków. Nadmiar ciasta przyciąć.
Spód ciasta nakłuć widelcem w kilku miejscach, aby zapobiec jego nadmiernemu rośnięciu podczas pieczenia. Posmarować surowe ciasto rozmąconym białkiem (zapobiegnie to wsiąkaniu soku z truskawek) Następnie wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 180°C przez około 10 minut, aż lekko się zrumieni.
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane truskawki wraz z całą powstałą podczas maceracji mieszanką soków i mąki ziemniaczanej.
Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek i wyciąć z niego długie, wąskie paski o szerokości około 1-2 cm. Paski ułożyć na wierzchu truskawek, tworząc klasyczną kratkę. Brzegi pasków delikatnie docisnąć do krawędzi ciasta. Posmarować pozostałym białkiem
Tartę wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 30-35 minut, aż kratka z ciasta stanie się złocista, a nadzienie będzie delikatnie bulgotać. Po upieczeniu tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć ją cukrem pudrem. Tarta najlepiej smakuje lekko ciepła lub całkowicie wystudzona. Podana z gałką lodów waniliowych stanowi idealny letni deser. Jeśli owoce są wyjątkowo soczyste, można zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej o 1 łyżkę, aby sos był odpowiednio gęsty.
