Pierogi z truskawkami polane roztopionym masłem

5.0
(1)
Czas przygotowania 1 h
6
Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami to klasyka kuchni domowej, która przywodzi na myśl smak dzieciństwa i letnich dni spędzonych wśród zapachu świeżych owoców. Miękkie, delikatne ciasto otulające soczyste, słodkie truskawki, podane z roztopionym masłem, stanowi prawdziwą ucztę zarówno dla podniebienia, jak i oczu. To danie, choć proste w składnikach, wymaga odrobiny cierpliwości i staranności w przygotowaniu, aby pierogi były sprężyste, a ich nadzienie pozostawało zamknięte podczas gotowania. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno, a ich naturalna słodycz czyni je idealnym obiadem lub deserem w sezonie truskawkowym.

Przepis na pierogi z truskawkami

Wydrukuj

Składniki

Ciasto na pierogi

  1. 500 g mąki pszennej tortowej
  2. 1 duże jajko
  3. 2 łyżki masła
  4. 1 szklanka wody
  5. szczypta soli
  6. 500 g świeżych truskawek

Do podania

  1. dodatkowe 50 g masła (roztopionego)

Przygotowanie

  1. W dużej misce umieścić przesianą mąkę pszenną. Dodać szczyptę soli oraz jedno duże jajko. W rondelku rozpuścić 50 g masła i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Ciepłe (nie gorące!) masło wlać do mąki z jajkiem.

  2. Następnie do misy stopniowo dolewać wodę, cały czas wyrabiając ciasto ręką lub mikserem z hakiem do ciasta. Masa powinna być gładka, elastyczna i miękka, ale nie klejąca się do dłoni. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką lub owinąć folią spożywczą i odstawić na około 20-30 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu ciasto stanie się bardziej elastyczne i łatwiejsze do rozwałkowania.

  3. W tym czasie zająć się truskawkami. Owoce dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć szypułki. Większe truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki, mniejsze zostawić w całości. Najlepiej wybierać owoce jędrne, aby nie puszczały zbyt dużo soku podczas formowania pierogów.

  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 2 mm. Za pomocą szklanki lub wykrawacza wycinać z ciasta kółka o średnicy około 8 cm. Na środek każdego krążka nakładać porcję nadzienia najlepiej jedną średniej wielkości truskawkę lub kilka mniejszych kawałków. Brzegi ciasta delikatnie zwilżyć wodą, a następnie dokładnie zlepić pieroga, zaczynając od środka ku brzegom. Dla lepszego efektu estetycznego można brzegi delikatnie pofalować lub przycisnąć widelcem. Uformowane pierogi układać na posypanym mąką blacie lub ściereczce, aby nie przywierały do podłoża

  5. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do średniego i partiami wkładać pierogi. Gotować je do momentu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie jeszcze przez około 2 minuty. Gotowe pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach lub półmisku.

  6. Na patelni lub w małym rondelku rozpuścić 50 g masła. Gorące, pachnące masło delikatnie polać na świeżo ugotowane pierogi. Masło nie tylko nadaje smaku, ale również zapobiega sklejaniu się pierogów. Serwowanie Pierogi najlepiej smakują na ciepło. Można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub serwować z kleksem kwaśnej śmietany dla przełamania słodyczy truskawek. Świetnie komponują się także z odrobiną mięty dla świeżości.

Pierogi z truskawkami

Zobacz inne przepisy

Knedle z truskawkami
Ciasta i desery»Desery
2 h
4
Przepis na paschę wielkanocną
Ciasta i desery»Desery
30 min
10
Makaron z cukinią
Dania»Makarony
20 min
2
Ciasto z truskawkami i budyniem
Ciasta i desery»Ciasta
25 min
12
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Ciasta i desery»Serniki
1 h 50 min
16
Makaron z kolorowych warzyw
Dania»Makarony
20 min
2
Babka czekoladowa z polewą czekoladową
Ciasta i desery»Ciasta
60 min
10
Kurczak po toskańsku przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
60 min
4
Aromatyczna babka pomarańczowa
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 80 min
16
Sałatka z tortellini przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Naleśniki szpinakowe z owocami i serkiem.
Przepisy»Naleśniki
35 min
6
Wielkanocna babka majonezowa
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
12
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-29