Ciasto 3 bit z mascarpone bez pieczenia

4.8
(20)
Czas przygotowania 60 min
24
Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów bez pieczenia, uwielbiany za połączenie różnych tekstur i smaków: słodkiego kajmaku, delikatnych budyniów, lekkiego kremu śmietanowego oraz chrupiących herbatników i krakersów. Przygotowanie ciasta nie wymaga piekarnika, a jedynie chwili cierpliwości i schłodzenia. Idealne na rodzinne spotkania, święta czy domowe przyjęcia – to ciasto, które nie tylko wygląda efektownie, ale i zawsze znika do ostatniego kawałka.

Słodko–słony profil tego ciasta dobrze współgra z kawą o wyraźnym smaku. W kilka minut zrobisz kawę mrożoną, a kropla syropu karmelowego w kawie połączy całość w spójny zestaw. Masz ochotę na coś szybkiego i słodkiego? Oprócz ciasta 3 bit wypróbuj także blok czekoladowy z herbatnikami, deser który zrobisz w kilka chwil.

Ciasto 3 bit z mascarpone przepis

Wydrukuj

Składniki

  1. 2 opakowania herbatników 400 g
  2. 1 opakowanie słonych krakersów 200 g
  3. 1 puszka gotowej masy kajmakowej 500 g

Krem budyniowy

  1. 1 krem do karpatki klasyczny
  2. 500 ml mleka
  3. 200 g masła (miękkiego)

Krem śmietanowo-mascarpone

  1. 500 ml śmietanki kremówki 30% dobrze schłodzonej
  2. 250 g serka mascarpone
  3. 1 łyżka cukru pudru

Do posypania

  1. 50 g tartej czekolady mlecznej
  2. 50 g tartej czekolady gorzkiej)
  3. garść posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Przygotować formę prostokątną (najlepiej ok. 25 × 35 cm), wyłożyć ją papierem do pieczenia.

  2. Pierwsza warstwa: dno formy wyłożyć herbatnikami, ciasno obok siebie.

  3. Krem kajmakowy: masę kajmakową równomiernie rozłożyć na warstwie herbatników i równo rozsmarować. Czynność ta wymaga dokładności i cierpliwości.

  4. Druga warstwa: na masę kajmakową ułożyć warstwę krakersów.

  5. Krem budyniowy: w rondelku ugotować budyń karpatkowy wg przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu budyń dokładnie utrzeć z miękkim masłem na gładki krem. Gotowy krem rozsmarować na warstwie krakersów.

  6. Trzecia warstwa: ułożyć warstwę herbatników.

  7. Krem śmietanowo-mascarpone: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i mascarpone, zmiksować wszystko tworząc puszysty krem. Rozprowadzić go równomiernie na wierzchu ciasta.

  8. Wierzch: posypać obficie tartą czekoladą i posiekanymi orzechami laskowymi, które dodają chrupkości i pięknie dekorują całość. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze się połączyły a herbatniki zmiękły.

Ciasto 3 bit
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-09-02