Ciasto 3 bit z mascarpone bez pieczenia

Ciasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów bez pieczenia, uwielbiany za połączenie różnych tekstur i smaków: słodkiego kajmaku, delikatnych budyniów, lekkiego kremu śmietanowego oraz chrupiących herbatników i krakersów. Przygotowanie ciasta nie wymaga piekarnika, a jedynie chwili cierpliwości i schłodzenia. Idealne na rodzinne spotkania, święta czy domowe przyjęcia – to ciasto, które nie tylko wygląda efektownie, ale i zawsze znika do ostatniego kawałka.
Ciasto 3 bit z mascarpone przepis
Składniki
- 2 opakowania herbatników 400 g
- 1 opakowanie słonych krakersów 200 g
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej 500 g
Krem budyniowy
- 1 krem do karpatki klasyczny
- 500 ml mleka
- 200 g masła (miękkiego)
Krem śmietanowo-mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30% dobrze schłodzonej
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Do posypania
- 50 g tartej czekolady mlecznej
- 50 g tartej czekolady gorzkiej)
- garść posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie
Przygotować formę prostokątną (najlepiej ok. 25 × 35 cm), wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Pierwsza warstwa: dno formy wyłożyć herbatnikami, ciasno obok siebie.
Krem kajmakowy: masę kajmakową równomiernie rozłożyć na warstwie herbatników i równo rozsmarować. Czynność ta wymaga dokładności i cierpliwości.
Druga warstwa: na masę kajmakową ułożyć warstwę krakersów.
Krem budyniowy: w rondelku ugotować budyń karpatkowy wg przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu budyń dokładnie utrzeć z miękkim masłem na gładki krem. Gotowy krem rozsmarować na warstwie krakersów.
Trzecia warstwa: ułożyć warstwę herbatników.
Krem śmietanowo-mascarpone: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i mascarpone, zmiksować wszystko tworząc puszysty krem. Rozprowadzić go równomiernie na wierzchu ciasta.
Wierzch: posypać obficie tartą czekoladą i posiekanymi orzechami laskowymi, które dodają chrupkości i pięknie dekorują całość. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze się połączyły a herbatniki zmiękły.
