Jagodzianki - puszyste drożdżowe bułeczki z jagodami

Jagodzianki to jeden z najbardziej klasycznych polskich wypieków drożdżowych, który w sezonie letnim króluje w cukierniach, piekarniach i domowych kuchniach. Słodkie, pachnące masłem i wanilią ciasto drożdżowe wypełnione soczystymi jagodami to smak dzieciństwa, wakacji u babci i wycieczek do lasu po świeże owoce. Przygotowanie jagodzianek nie jest trudne, wymaga jedynie cierpliwości, aby ciasto miało czas na odpowiednie wyrośnięcie.
Dzięki temu bułeczki drożdżowe z jagodami są miękkie, puszyste i długo zachowują świeżość. Z podanych proporcji wychodzi około 20 małych jagodzianek, idealnych do kawy lub jako słodka przekąska na drogę. Jeśli lubisz smak jagód nie tylko w wypiekach, koniecznie wypróbuj przepis na nalewkę z jagód – intensywną, leśną i wyjątkowo aromatyczną. A jeśli lubisz drożdżowe wypieki, spróbuj też bułeczek dyniowych doskonałych na jesienne śniadanie.
Jagodzianki przepis
Składniki
Ciasto na jagodzianki
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 80 g cukru pudru
- 125 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka (białka zachować)
- 80 g masła
Nadzienie jagodzianek
- 1 szklanka jagód (około 250 g)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- białko jaja do posmarowania jagodzianek
Przygotowanie
Na początku należy przygotować rozczyn drożdżowy. Do małej miseczki wkruszyć świeże drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki pszennej. Wlać ciepłe (ale nie gorące) mleko i dokładnie wymieszać całość, aby drożdże się rozpuściły. Miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 25 minut, aż rozczyn kilkukrotnie zwiększy swoją objętość i zacznie się pienić. Jeśli rozczyn nie urośnie, należy przygotować go od nowa, ponieważ ciasto nie wyrośnie.
Do misy miksera planetarnego przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz pozostały cukier i wymieszać. W środku mąki zrobić zagłębienie i wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Za pomocą dużej łyżki lub haka miksera zacząć mieszać mąkę z rozczynem, stopniowo zagarniając suche składniki do środka.
Po wstępnym wymieszaniu dodać dwa żółtka i kontynuować wyrabianie ciasta przez kilka minut, aż składniki zaczną się łączyć w jednolitą masę. Następnie, ciągle wyrabiając ciasto (mikserem z hakiem lub ręcznie na stolnicy), dodawać partiami stopione i przestudzone masło, aby nie było gorące i nie zahamowało pracy drożdży. Wyrabianie powinno trwać łącznie około 12 minut, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne i zacznie odklejać się od ścianek misy lub dłoni.
Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Jagody należy opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym, aby nadmiar wody nie rozrzedził nadzienia i nie sprawił, że bułeczki będą wypływać podczas pieczenia. Owoce wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej, co zagęści sok w trakcie pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy, przełożyć na lekko podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrobić, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Następnie ciasto podzielić na około 20 równych części. Z każdej części uformować kulkę, spłaszczyć ją dłonią na placek o grubości około 1 cm, na środek nałożyć łyżkę jagód i dokładnie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki.
Gotowe jagodzianki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilku-centymetrowe odstępy, aby miały miejsce do wyrośnięcia. Blachę przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut, aż bułeczki z jagodami ponownie wyrosną.
W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte jagodzianki posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem jajka, za pomocą pędzelka cukierniczego.
Bułki z jagodami piec przez około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić jagodzianki na blasze do przestudzenia. Przed podaniem można polać je lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny lub wody, aby nadać im elegancki wygląd.

Jak zrobić pyszne i pulchne jagodzianki?
Jeżeli zależy Ci na bułeczkach z jagodami, które są delikatne niczym puch, a przy tym wypełnione po brzegi soczystymi jagodami ten prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki spełni Twoje oczekiwania. Ciasto wyrabia się do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki lub haka miksera i stanie się gładkie oraz sprężyste. Kluczowe jest dokładne napowietrzenie masy i pozostawienie jej do pierwszego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż podwoi objętość. Dzięki odpowiednio wyrobionemu ciastu, bogatemu w masło i żółtka, bułeczki nabierają wyjątkowej miękkości i elastyczności, a po upieczeniu zachwycają złocistą skórką i lekkim wnętrzem.
Domowe jagodzianki najlepiej smakują lekko ciepłe, podane z kubkiem gorącego mleka, kakao lub filiżanką aromatycznej kawy. Mogą być także zapakowane do pracy, szkoły czy na wycieczkę jako słodka, sycąca przekąska. Jagodzianki świetnie komponują się z kwaśnym kefirem lub maślanką, które przełamują słodycz ciasta i owoców. Drożdżówki z jagodami można również podać na letnie śniadanie lub podwieczorek z miseczką świeżych jagód, aby podkreślić ich sezonowy i wyjątkowy charakter.