Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry

Makaron z kurczakiem i szpinakiem z dodatkiem zielonego groszku w sosie curry, to danie, które jest aromatyczne, delikatne i lekko pikantne. Dodatek szpinaku i groszku nadaje mu świeżości i koloru, a całość wieńczy chrupiąca bułka tarta podsmażona na maśle, która dodaje przyjemnego kontrastu. To szybki, sycący i niebanalny obiad, który można przygotować w mniej niż 30 minut – idealny, gdy masz ochotę na coś klasycznego z orientalnym twistem. Połączenie curry ze śmietanowym sosem i makaronem świderki to gwarancja pełnego smaku w każdej porcji.
Przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem
Składniki
- 200 g makaronu świderki (fusilli)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 50 g mrożonego zielonego groszku
- 100 g mrożonego szpinaku w liściach
- 150 ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, zachować odrobinę wody z gotowania.
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać mięso i smażyć przez kilka minut, aż się zarumieni.
Dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, następnie dodać groszek i świeży szpinak. Całość smażyć, aż szpinak zwiędnie.
Wlać śmietanę i gotować przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Jeśli potrzeba, dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
Na osobnej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i podprażyć bułkę tartą, aż będzie złocista i chrupiąca. Gotowy makaron przełożyć na talerze i posypać podprażoną bułką tartą tuż przed podaniem.
