Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Jeśli marzy ci się szybki, sycący i pełen smaku obiad, ten makaron z kurczakiem i szpinakiem będzie doskonałym wyborem. Delikatne polędwiczki z kurczaka, podsmażone na maśle, łączą się tu z aromatycznym czosnkiem, kremową śmietaną i świeżym szpinakiem, który dodaje lekkości i koloru. Całość dopełnia porcja tartego parmezanu, który nadaje daniu wyrazistości i aksamitnej konsystencji. To klasyczne, domowe danie, które zadowoli zarówno miłośników makaronów, jak i warzyw. Idealne na codzienny posiłek z odrobiną włoskiego klimatu! Jeżeli lubisz wyraziste smaki spróbuj makaronu z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry.
Przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 200 g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach)
- 1 szklanka śmietany 18%
- ok. ¼ szklanki wody z gotowania makaronu
- 34 łyżki tartego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Makaron penne ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, zostawiając około ¼ szklanki wody z gotowania.
Polędwiczki z kurczaka drobno pokroić, doprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy na dużej patelni, aż się zarumienią i będą miękkie w środku. Usmażonego kurczaka odłożyć na bok.
Na tą samą patelnię dodać zgnieciony ząbek czosnku, chwilę podsmażyć, a następnie dodać drobno posiekany świeży szpinak. Szpinak dusić przez kilka minut, aż zwiędnie i zmniejszy objętość.
Na patelnię wlać śmietanę 18% i dodać zachowaną wodę z gotowania makaronu. Składniki połączyć i zagotować do uzyskania sosu.
Dodać usmażonego kurczaka oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec posypać danie tartym parmezanem i opcjonalnie doprawić świeżo mielonym pieprzem.













