Makaron z kurczakiem i szpinakiem

4.6
(10)
Czas przygotowania 25 min
4
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Jeśli marzy ci się szybki, sycący i pełen smaku obiad, ten makaron z kurczakiem i szpinakiem będzie doskonałym wyborem. Delikatne polędwiczki z kurczaka, podsmażone na maśle, łączą się tu z aromatycznym czosnkiem, kremową śmietaną i świeżym szpinakiem, który dodaje lekkości i koloru. Całość dopełnia porcja tartego parmezanu, który nadaje daniu wyrazistości i aksamitnej konsystencji. To klasyczne, domowe danie, które zadowoli zarówno miłośników makaronów, jak i warzyw. Idealne na codzienny posiłek z odrobiną włoskiego klimatu! Jeżeli lubisz wyraziste smaki spróbuj makaronu z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry.

Przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem

Wydrukuj

Składniki

  1. 400 g makaronu penne
  2. 400 g polędwiczek z kurczaka
  3. 1 łyżka masła
  4. 1 łyżka oliwy
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 200 g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach)
  7. 1 szklanka śmietany 18%
  8. ok. ¼ szklanki wody z gotowania makaronu
  9. 34 łyżki tar­tego parmezanu
  10. sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron penne ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, zostawiając około ¼ szklanki wody z gotowania.

  2. Polędwiczki z kurczaka drobno pokroić, doprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć na maśle z dodatkiem oliwy na dużej patelni, aż się zarumienią i będą miękkie w środku. Usmażonego kurczaka odłożyć na bok.

  3. Na tą samą patelnię dodać zgnieciony ząbek czosnku, chwilę podsmażyć, a następnie dodać drobno posiekany świeży szpinak. Szpinak dusić przez kilka minut, aż zwiędnie i zmniejszy objętość.

  4. Na patelnię wlać śmietanę 18% i dodać zachowaną wodę z gotowania makaronu. Składniki połączyć i zagotować do uzyskania sosu.

  5. Dodać usmażonego kurczaka oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec posypać danie tartym parmezanem i opcjonalnie doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-03-27