Aromatyczny makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie łączy delikatne ciasto i wilgotną, aromatyczną masę makową. Kruche ciasto nadaje wypiekowi lekkości i subtelnej chrupkości, doskonale kontrastując z bogatym smakiem maku, miodu i aromatu migdałowego. Dodatek cukru wanilinowego i odrobina masła sprawiają, że masa makowa jest kremowa, a jednocześnie pełna głębokiego, korzennego aromatu. Wilgotny makowiec na kruchym spodzie nie tylko doskonale smakuje, ale również pięknie wygląda, zwieńczony warstwą delikatnego cukru pudru.
Makowiec na kruchym spodzie przepis
Składniki
Składniki na masę makową
- 600 g mielonego maku
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 3 szklanki gorącej wody
- 150 g stopionego masła
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki aromatu migdałowego
Składniki na kruche ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła (zimnego)
- Opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 60 g cukru pudru
Przygotowanie
Przygotowanie kruchego ciasta
Do przesianej mąki w dużej misce należy dodać masło, które wcześniej powinno być dobrze schłodzone i pokrojone na małe kawałki. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki należy dokładnie posiekać nożem, łącząc je stopniowo, aż do uzyskania drobnej, sypkiej kruszonki. Jeśli mamy w kuchni mikser z końcówkami do ciasta kruchego, możemy użyć go do rozdrobnienia składników, co pozwoli uzyskać równomierną konsystencję bez zbyt dużego wysiłku. Kruszonka powinna być drobna, lekko sypka i równomiernie wymieszana.
Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Ciasto można zagnieść w misce, na stolnicy lub w mikserze planetarnym. Połową ciasta wyłożyć dno blachy o wymiarach 25 x 40 cm, resztę zachować na górę ciasta. Wszystko włożyć do lodówki na 30 min.
Przygotowanie masy makowej
W garnku zagotować 3 szklanki wody, dodać mielony mak. Dobrze wymieszać, nie gotować, przykryć garnek i odstawić na 30 min. Następnie przesypać mak do dużej miski i ostudzić.
Do ostudzonego maku dodać roztopione masło, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i olejek migdałowy.
Ubić jajka z cukrem na puszystą masę i połączyć z masą makową.
Wyłożyć masę makową na przygotowaną blachę z kruchym ciastem. Pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć na masie makowej.
Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 170 C.
Posypać cukrem pudrem.
