Aromatyczny makowiec na kruchym spodzie

5.0
(3)
Czas przygotowania 60 min
Czas pieczenia 60 min
24
Przepis na makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie łączy delikatne ciasto i wilgotną, aromatyczną masę makową. Kruche ciasto nadaje wypiekowi lekkości i subtelnej chrupkości, doskonale kontrastując z bogatym smakiem maku, miodu i aromatu migdałowego. Dodatek cukru wanilinowego i odrobina masła sprawiają, że masa makowa jest kremowa, a jednocześnie pełna głębokiego, korzennego aromatu. Wilgotny makowiec na kruchym spodzie nie tylko doskonale smakuje, ale również pięknie wygląda, zwieńczony warstwą delikatnego cukru pudru.

Makowiec na kruchym spodzie przepis

Wydrukuj

Składniki

Składniki na masę makową

  1. 600 g mielonego maku
  2. 1 szklanka cukru pudru
  3. 2 łyżki miodu
  4. 3 szklanki gorącej wody
  5. 150 g stopionego masła
  6. 3 jajka
  7. 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  8. cukier wanilinowy
  9. 2 łyżki aromatu migdałowego

Składniki na kruche ciasto

  1. 300 g mąki pszennej
  2. 250 g masła (zimnego)
  3. Opakowanie cukru wanilinowego
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 3 żółtka
  6. 60 g cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie kruchego ciasta

  1. Do przesianej mąki w dużej misce należy dodać masło, które wcześniej powinno być dobrze schłodzone i pokrojone na małe kawałki. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki należy dokładnie posiekać nożem, łącząc je stopniowo, aż do uzyskania drobnej, sypkiej kruszonki. Jeśli mamy w kuchni mikser z końcówkami do ciasta kruchego, możemy użyć go do rozdrobnienia składników, co pozwoli uzyskać równomierną konsystencję bez zbyt dużego wysiłku. Kruszonka powinna być drobna, lekko sypka i równomiernie wymieszana.

  2. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Ciasto można zagnieść w misce, na stolnicy lub w mikserze planetarnym. Połową ciasta wyłożyć dno blachy o wymiarach 25 x 40 cm, resztę zachować na górę ciasta. Wszystko włożyć do lodówki na 30 min.

Przygotowanie masy makowej

  1. W garnku zagotować 3 szklanki wody, dodać mielony mak. Dobrze wymieszać, nie gotować, przykryć garnek i odstawić na 30 min. Następnie przesypać mak do dużej miski i ostudzić.

  2. Do ostudzonego maku dodać roztopione masło, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i olejek migdałowy.

  3. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę i połączyć z masą makową.

  4. Wyłożyć masę makową na przygotowaną blachę z kruchym ciastem. Pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć na masie makowej.

  5. Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 170 C.

  6. Posypać cukrem pudrem.

Przepis na makowiec na kruchym spodzie

Zobacz inne przepisy

Przepis na makowiec japoński
Ciasta i desery»Ciasta
110 min
24
Przepis na makowiec zawijany
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 50 min
24
Przepis na Stollen strucle bożonarodzeniową
Ciasta i desery»Ciasta
70 min
30
Babka wielkanocna z watą cukrową
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Babka kajmakowa z polewą toffi
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
12
Przepis na piernik staropolski
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
20
Przepis na miodownik
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 60 min
20
Wielkanocna babka drożdżowa
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 45 min
10
Przepis na blok czekoladowy z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
30 min
20
Wilgotna babka makowa
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
12
Wielkanocna babka z czekoladą
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2024-12-11