Makowiec zawijany - Pyszne ciasto na świąteczny stół

Makowiec zawijany to klasyka świątecznych wypieków. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe otula bogatą, wilgotną masę makową, tworząc deser, który trudno sobie odmówić. Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na udany makowiec zawijany, ten prosty przepis krok po kroku na pewno Cię nie zawiedzie. Dzięki dodatkom takim jak tangzhong ciasto pozostaje miękkie i świeże przez kilka dni. Z naszego przepisu dowiesz się, jak zrobić makowiec zawijany, który z pewnością stanie się ozdobą Twojego stołu. Wypróbuj już dziś i ciesz się smakiem domowego makowca!
Makowiec zawijany przepis
Składniki
Składniki na Tangzhong (zasmażka do ciasta)
- 150 g mleka
- 30 g mąki tortowej (typ 550)
Składniki na ciasto drożdżowe
- 600 g mąki pszennej typ 550
- wystudzony tangzhong
- 8 żółtek
- 12 g suchych drożdży
- 230 g ciepłego mleka
- 80 g cukru pudru
- 150 g masła
- szczypta soli
Składniki na lukier
- 1 białko
- około 1 szklanki cukru pudru
Przygotowanie
Przygotowanie tangzhong
Makowiec zawijany w ciasto drożdżowe można przygotować kilka dni przed świętami. Aby zachował dłużej świeżość należy dodać do ciasta drożdżowego tangzhong (zasmażkę z mleka i mąki). Do szerokiego rondla wlać mleko i dodać mąkę, dokładnie wymieszać rózgą i podgrzewać aż do powstania gęstej masy. Masę przełożyć do szczelnego naczynia i schłodzić w lodówce 24 godziny. Etap ten można pominąć i zrobić ciasto bez zasmażki.
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Do misy wsypać mąkę, dodać tangzhong, cukier i żółtka jaj. Uwaga białek nie wyrzucać będą potrzebne do masy makowej i lukru.
Dodać drożdże rozpuszczone w lekko ciepłym mleku i całość wyrabiać. Robotem planetarnym lub ręcznie około 15 min aby ciasto dobrze się połączyło. Następnie dodać kawałki masła w temperaturze pokojowej i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie i się nie kleić.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przykryć lnianą lub bawełniana ściereczką.
Przygotowanie masy do makowca
W garnku zagotować 450 ml mleka, dodać mielony mak. Wymieszać, nie gotować, dodać cukier i przykryć garnek i odstawić na 40 min.
Masę ostudzić i dobrze przemieszać. Do ostudzonego maku dodać roztopione masło, i olejek migdałowy.
Ubić białka (5 białek) na sztywno i połączyć z masą makową.
Ciasto drożdżowe podzielić na 2 kawałki i cienko rozwałkować, każdy posmarować przygotowaną masą makową. Z podanych proporcji wyjdą dwie strucle makowe. Zwinąć ciasto wraz z nadzieniem. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką na 30 min.
Piec około 50 min w temp 170 C grzanie góra-dół.
Przygotowanie lukru
Białko połączyć z połową cukru pudru i dobrze zmiksować. Kolejno dodawać po łyżce cukru do uzyskania odpowiedniej gęstości. Ilość cukru zależy od wielkości białka i tego czy lukier ma być gęsty czy płynny. Polać ostygnięte makowce i posypać płatkami migdałów.
