Makowiec japoński z jabłkami na kruchym spodzie

5.0
(1)
Czas przygotowania 60 min
Czas pieczenia 50 min
24
Przepis na makowiec japoński

Makowiec japoński z mielonego maku na kruchym spodzie łączy w sobie delikatne ciasto z wilgotną, aromatyczną masą makową. Dodatek jabłek nadaje mu soczystości, a suszone owoce wzbogacają smak i dodają świątecznego charakteru. Makowiec japoński z jabłkami to doskonały wybór na Boże Narodzenie, kiedy chcemy zachwycić bliskich tradycyjnym, a jednocześnie nieco odświeżonym przepisem na makowiec. Wypróbuj nasz łatwy makowiec japoński – sprawdzony przepis, który zawsze zachwyca!

Makowiec japoński przepis

Wydrukuj

Składniki

Składniki masy makowej

  1. 400 g suchego mielonego maku
  2. 320 ml mleka
  3. 250 g miękkiego masła
  4. 200 g cukru pudru
  5. 6 dużych jajek
  6. 5-6 średnich jabłek. Jabłka typu szara reneta lub antonówka - ok. 1 kg
  7. 100 g kaszy manny
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  9. 50 g rodzynek
  10. 50 g orzechów włoskich
  11. 50 g suszonej moreli
  12. 50 g żurawiny
  13. 2 łyżki aromatu rumowego lub migdałowego

Składniki kruchego ciasta

  1. 400 g mąki krupczatki
  2. 200 g zimnego masła
  3. 100 g cukru pudru
  4. 4 żółtka
  5. szczypta soli

Przygotowanie

Przygotowanie masy makowej

  1. Suchy mielony mak wsypać do miski i zalać gorącym mlekiem. Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

  2. Jabłka typu szara reneta lub antonówka obrać i zetrzeć na tarce. Dobrze sprawdzą się w tym przepisie kwaśne jabłka.

  3. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Kolejno dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Następnie dodawać po kilka łyżek masy makowej i tartych jabłek, dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę i proszek do pieczenia.

  4. Ubić na sztywno pozostałe białka i delikatnie połączyć z przygotowaną masą. Dodać aromat rumowy lub migdałowy.

Przygotowanie kruchego ciasta

  1. Pokrojone na kawałeczki masło, mąkę krupczatkę, cukier puder i sól zmiksować w robocie kuchennym. Kiedy wszystko jest dokładnie zmiksowane dodać żółtka i dalej miksować.

  2. Podzielić ciasto na pół. Jedną część wyłożyć na dno dużej blachy 25x40 i schłodzić w lodówce. Drugą część ciasta, również schłodzić.

Pieczenie makowca japońskiego

  1. Przygotowaną masę makową wylać na schłodzone ciasto w blaszce. Pozostałe kruche ciasto rozwałkować i wyciąć wąskie długie pasy. Układać na masie makowej tworząc kratkę.

  2. Rozgrzać piekarnik góra-dół. Piec około 50 min w temperaturze 180 C.

Przepis na makowiec japoński

Zobacz inne przepisy

Przepis na makowiec zawijany
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 50 min
24
Przepis na makowiec na kruchym spodzie
Ciasta i desery»Ciasta
120 min
24
Wielkanocna babka z czekoladą
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
16
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Przepis na karpatkę z wiśniami
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 30 min
20
Przepis na ciasto marchewkowe
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
20
Przepis na Tiramisu
Ciasta i desery»Ciasta
40 min
10
Przepis na szybki piernik z jabłkami
Ciasta i desery»Ciasta
70 min
20
Przepis na mużynek
Ciasta i desery»Ciasta
110 min
16
Przepis na szarlotkę
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 75 min
20
Wilgotna babka makowa
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
12
Przepis na Stollen strucle bożonarodzeniową
Ciasta i desery»Ciasta
70 min
30
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2024-12-12