Makowiec japoński z jabłkami na kruchym spodzie

Makowiec japoński z mielonego maku na kruchym spodzie łączy w sobie delikatne ciasto z wilgotną, aromatyczną masą makową. Dodatek jabłek nadaje mu soczystości, a suszone owoce wzbogacają smak i dodają świątecznego charakteru. Makowiec japoński z jabłkami to doskonały wybór na Boże Narodzenie, kiedy chcemy zachwycić bliskich tradycyjnym, a jednocześnie nieco odświeżonym przepisem na makowiec. Wypróbuj nasz łatwy makowiec japoński – sprawdzony przepis, który zawsze zachwyca!
Makowiec japoński przepis
Składniki
Składniki masy makowej
- 400 g suchego mielonego maku
- 320 ml mleka
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 6 dużych jajek
- 5-6 średnich jabłek. Jabłka typu szara reneta lub antonówka - ok. 1 kg
- 100 g kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g suszonej moreli
- 50 g żurawiny
- 2 łyżki aromatu rumowego lub migdałowego
Składniki kruchego ciasta
- 400 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli
Przygotowanie
Przygotowanie masy makowej
Suchy mielony mak wsypać do miski i zalać gorącym mlekiem. Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Jabłka typu szara reneta lub antonówka obrać i zetrzeć na tarce. Dobrze sprawdzą się w tym przepisie kwaśne jabłka.
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Kolejno dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Następnie dodawać po kilka łyżek masy makowej i tartych jabłek, dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę i proszek do pieczenia.
Ubić na sztywno pozostałe białka i delikatnie połączyć z przygotowaną masą. Dodać aromat rumowy lub migdałowy.
Przygotowanie kruchego ciasta
Pokrojone na kawałeczki masło, mąkę krupczatkę, cukier puder i sól zmiksować w robocie kuchennym. Kiedy wszystko jest dokładnie zmiksowane dodać żółtka i dalej miksować.
Podzielić ciasto na pół. Jedną część wyłożyć na dno dużej blachy 25x40 i schłodzić w lodówce. Drugą część ciasta, również schłodzić.
Pieczenie makowca japońskiego
Przygotowaną masę makową wylać na schłodzone ciasto w blaszce. Pozostałe kruche ciasto rozwałkować i wyciąć wąskie długie pasy. Układać na masie makowej tworząc kratkę.
Rozgrzać piekarnik góra-dół. Piec około 50 min w temperaturze 180 C.
