Sałatka do grilla z ziemniakami

Sałatka do grilla z ziemniakami idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, kiełbaskami czy warzywami. Dzięki połączeniu delikatnych ziemniaków, aromatycznych ziół i chrupiących ogórków konserwowych, całość zyskuje wyrazisty smak. Sos na bazie majonezu i musztardy dodaje sałatce kremowej konsystencji i podkreśla jej charakter. Jeśli szukasz pysznego dodatku do dań z rusztu, to sałatka do grilla z ziemniaków będzie strzałem w dziesiątkę, sprawdź, jak ją przygotować!
Sałatka do grilla przepis
Składniki
Składniki na sałatkę
- 1kg ziemniaków (najlepiej młodych lub sałatkowych)
- 6 sztuk ogórków konserwowych
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Składniki na sos
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy (np. sarepskiej lub dijon)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości (około 20-25 minut w zależności od wielkości). Po ugotowaniu odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Gdy będą już letnie, obrać (opcjonalnie) i pokroić w grube plastry lub większą kostkę.
Ogórki konserwowe pokroić w drobne plasterki lub kostkę. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki posiekać.
W miseczce wymieszać majonez, musztardę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
W dużej misce połączyć pokrojone ziemniaki, ogórki oraz posiekane zioła. Dodać przygotowany sos majonezowo-musztardowy i delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. W razie potrzeby doprawić dodatkową porcją soli i pieprzu.
Sałatkę schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
Sałatka najlepiej smakuje jako dodatek do grillowanych mięs, kiełbasek, ryb oraz warzyw. Można ją udekorować dodatkową porcją koperku i świeżo mielonym pieprzem.
