Szaszłyki na grilla z karkówką i kolorową papryką

4.8
(6)
Czas przygotowania 30 min
Czas grillowania 25 min
8
Szaszłyki na grilla

Letnie grillowanie to nie tylko sposób na przygotowanie jedzenia, ale rytuał, który łączy ludzi i pozwala celebrować radość płynącą z jedzenia na świeżym powietrzu. Szaszłyki na grilla z karkówki i kolorowej papryki to jeden z najczęściej wybieranych zestawów na grill – i nic dziwnego. Karkówka, dzięki odpowiedniej ilości tłuszczu, pozostaje soczysta nawet po długim pieczeniu, a papryka dodaje całości lekkości, koloru i delikatnej słodyczy. Całość dopełnia prosta, ale wyrazista marynata, która podkreśla smak mięsa, nie przytłaczając go. To danie, które zachwyca intensywnym aromatem, miękkością i różnorodnością tekstur – idealne na rodzinne spotkania, pikniki czy kolacje pod chmurką.

Przepis na szaszłyki na grilla z karkówki i papryki

Wydrukuj

Składniki

Szaszłyki

  1. 800 g karkówki wieprzowej
  2. 1 czerwona papryka
  3. 1 żółta papryka
  4. 1 zielona papryka
  5. 1 duża cebula
  6. drewniane patyczki do szaszłyków

Marynata

  1. 3 łyżki oleju roślinnego
  2. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  3. ½ łyżeczki ostrej papryki
  4. 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  5. 1 łyżeczka suszonego majeranku
  6. 1 łyżeczka musztardy
  7. 1 łyżeczka soli
  8. świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  9. 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

Przygotowanie

  1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić w plastry a następnie w kwadraty. Mięso powinno mieć trochę tłuszczu to on sprawia, że karkówka pozostaje soczysta po upieczeniu.

  2. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty: olej, słodką i ostrą paprykę, czosnek, musztardę, suszone zioła, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita, aromatyczna emulsja. Pokrojone mięso dodać do miski i dobrze wymieszać najlepiej ręką, aby marynata dotarła do każdego kawałka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Długie marynowanie sprawi, że mięso będzie bardziej kruche, aromatyczne i pełne smaku.

  3. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w duże kawałki najlepiej kwadraty o wymiarach podobnych do kawałków mięsa. Cebulę obrać i pokroić w grube cząstki, rozdzielając je na pojedyncze warstwy. Warzywa nie powinny być zbyt cienkie, by nie rozpadały się podczas pieczenia. W razie potrzeby skropić je odrobiną oliwy i posypać solą.

  4. Na każdy patyczek nadziewać naprzemiennie: kawałek mięsa, papryka, cebula, znów mięso i tak do wyczerpania składników. Kompozycja kolorystyczna może być dowolna, ale warto zadbać o różnorodność czerwone, żółte i zielone papryki nadają szaszłykom apetyczny, letni wygląd. Kawałki układać dość ciasno, ale z niewielkim luzem, aby równomiernie się piekły.

  5. Grilla rozgrzać do wysokiej temperatury. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i grillować przez 25 minut, obracając co kilka minut, aby mięso przyrumieniło się z każdej strony. Karkówka lubi mocny ogień, ale nie należy jej przesuszyć dobrze jest piec szaszłyki nie bezpośrednio nad ogniem, a raczej nad żarem. W trakcie pieczenia można delikatnie smarować je pędzelkiem z oliwą lub pozostałością marynaty. Cebula i papryka powinny się lekko skarmelizować, a mięso pozostać miękkie i soczyste w środku.

  6. Gotowe szaszłyki z karkówki i papryki najlepiej smakują zaraz po zdjęciu z grilla. Podawać je można z kromką wiejskiego chleba, grillowaną pitą, pieczonymi ziemniakami lub lekką sałatką z pomidorów, ogórka i cebuli. Świetnie komponują się również z sosem czosnkowym, tzatziki, musztardą lub pikantnym dipem pomidorowym. Przed podaniem warto posypać je odrobiną świeżych ziół np. pietruszką lub szczypiorkiem.

Szaszłyki na grilla

Zobacz inne przepisy

Marynata do kurczaka na szaszłyki
Okazje»Grill
10 min
6
Tarta ze szparagami i serem
Dania»Dania główne
1 h 35 min
6
Szparagi z boczkiem z piekarnika
Dania»Dania główne
30 min
4
Kurczak jak z kfc przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
60 min
4
Sernik z rosą na herbatnikach z drobnymi kropelkami
Ciasta i desery»Serniki
2 h 10 min
24
Przepis na babeczki czekoladowe
Ciasta i desery»Babeczki i Muffiny
85 min
12
Szparagi z patelni
Dania»Dania główne
20 min
4
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-05-11