Makaron tagliatelle przepis z krewetkami i czosnkiem

Jeśli marzy Ci się prosty, szybki i efektowny obiad z krewetkami, ten przepis na makaron tagliatelle z krewetkami, czosnkiem i natką pietruszki będzie idealnym wyborem. Połączenie maślanej bazy, oliwy z oliwek i aromatycznego czosnku tworzy klasyczny, włoski smak, który dodatkowo podkręca ostra pasta chili i świeże pomidorki cherry. To danie jest lekkie, ale pełne charakteru – świetne zarówno na szybki lunch, jak i romantyczną kolację. Dzięki dodatkowi natki pietruszki i odrobinie wody z gotowania makaronu, sos idealnie otula tagliatelle, a całość wygląda i smakuje jak z dobrej restauracji – a powstaje w mniej niż 25 minut!
Przepis na makaron tagliatelle z krewetkami
Składniki
- 400 g makaronu tagliatelle
- 500 g krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 250 g pomidorków cherry
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki wody z gotowania makaronu
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki pasty chilli
- 2 łyżki natki pietruszki
- 4 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie
Makaron tagliatelle ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu zachować około 4 łyżek wody z gotowania.
Krewetki (jeśli mrożone) wcześniej rozmrozić, oczyścić i osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek oraz masło. Dodać czosnek i smażyć przez kilka sekund na małym ogniu, aż zacznie pachnieć. Dodać krewetki i smażyć z obu stron po około 1 minucie, aż staną się różowe i sprężyste. Dodać pomidorki cherry przekrojone na połówki i podsmażyć chwilę z krewetkami.
Dodać pastę chilli, dokładnie wymieszać. Wlać 4 łyżki gorącej wody z gotowania makaronu aby powstała emulsja i dokładnie wymieszać, a następnie dodać ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać na patelni, tak aby składniki się połączyły, a sos delikatnie oblepił makaron.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić całość sokiem z połowy cytryny. Na koniec posypać świeżo posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
