Makaron tagliatelle przepis z krewetkami i czosnkiem

4.9
(5)
Czas przygotowania 25 min
4
Makaron z krewetkami i pomidorkami na talerzu, posypany natką pietruszki i tartym parmezanem

Jeśli marzy Ci się prosty, szybki i efektowny obiad z krewetkami, ten przepis na makaron tagliatelle z krewetkami, czosnkiem i natką pietruszki będzie idealnym wyborem. Połączenie maślanej bazy, oliwy z oliwek i aromatycznego czosnku tworzy klasyczny, włoski smak, który dodatkowo podkręca ostra pasta chili i świeże pomidorki cherry. To danie jest lekkie, ale pełne charakteru – świetne zarówno na szybki lunch, jak i romantyczną kolację. 

Dzięki dodatkowi natki pietruszki i odrobinie wody z gotowania makaronu, sos idealnie otula tagliatelle, a całość wygląda i smakuje jak z dobrej restauracji – a powstaje w mniej niż 25 minut! Krewetki z makaronem tagliatelle w delikatnym sosie czosnkowo-maślanym to propozycja na szybki, ale wykwintny obiad. Jeśli lubisz krewetki w makaronie, wypróbuj też zupę rybną z owocami morza, rozgrzewająca baza warzywno-pomidorna pasuje do krewetek i dorsza.

Przepis na makaron tagliatelle z krewetkami

Wydrukuj

Składniki na makaron z krewetkami

  1. 400 g makaronu tagliatelle
  2. 500 g krewetek
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 250 g pomidorków cherry
  5. 2 łyżki masła
  6. 2 łyżki oliwy
  7. 4 łyżki wody z gotowania makaronu
  8. 1/2 cytryny
  9. sól i pieprz
  10. 1/2 łyżeczki pasty chilli
  11. 2 łyżki natki pietruszki
  12. 4 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie tagliatelle z krewetkami

  1. Makaron tagliatelle ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu zachować około 4 łyżek wody z gotowania.

  2. Krewetki (jeśli mrożone) wcześniej rozmrozić, oczyścić i osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać.

  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek oraz masło. Dodać czosnek i smażyć przez kilka sekund na małym ogniu, aż zacznie pachnieć. Dodać krewetki i smażyć z obu stron po około 1 minucie, aż staną się różowe i sprężyste. Dodać pomidorki cherry przekrojone na połówki i podsmażyć chwilę z krewetkami.

  4. Dodać pastę chilli, dokładnie wymieszać. Wlać 4 łyżki gorącej wody z gotowania makaronu aby powstała emulsja i dokładnie wymieszać, a następnie dodać ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać na patelni, tak aby składniki się połączyły, a sos delikatnie oblepił makaron z krewetkami.

  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić całość sokiem z połowy cytryny. Na koniec krewetki z makaronem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.

Makaron z krewetkami i pomidorkami na talerzu, posypany natką pietruszki i tartym parmezanem

Jak ugotować idealny makaron z krewetkami?

  • Krewetki najlepiej smażyć krótko, 1–2 minuty.
  • Makaron z krewetkami i pomidorkami możesz przygotować także bez pasty chilli, jeśli wolisz łagodniejszy smak.
  • Wodę z gotowania makaronu warto dodać do sosu – poprawi jego konsystencję i pomoże połączyć wszystkie składniki.
  • Makaron tagliatelle gotuj al dente, aby po połączeniu z sosem nie był zbyt miękki.

Zamienniki składników w tagliatelle z krewetkami

  • Makaron tagliatelle możesz wymienić na spaghetti lub linguine – dobrze sprawdzi się każdy długi makaron.
  • Krewetki można zastąpić innymi owocami morza, np. małżami lub przegrzebkami. W ten sposób przygotujesz smaczny i aromatyczny makaron z owocami morza.
  • Zamiast parmezanu użyj pecorino romano lub grana padano.
  • Jeśli nie masz pomidorków cherry, sięgnij po zwykłe pomidory malinowe pokrojone w kostkę.
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-08-12