Makaron tagliatelle przepis z krewetkami i czosnkiem

5.0
(2)
Czas przygotowania 25 min
4
Makaron z krewetkami

Jeśli marzy Ci się prosty, szybki i efektowny obiad z krewetkami, ten przepis na makaron tagliatelle z krewetkami, czosnkiem i natką pietruszki będzie idealnym wyborem. Połączenie maślanej bazy, oliwy z oliwek i aromatycznego czosnku tworzy klasyczny, włoski smak, który dodatkowo podkręca ostra pasta chili i świeże pomidorki cherry. To danie jest lekkie, ale pełne charakteru – świetne zarówno na szybki lunch, jak i romantyczną kolację. Dzięki dodatkowi natki pietruszki i odrobinie wody z gotowania makaronu, sos idealnie otula tagliatelle, a całość wygląda i smakuje jak z dobrej restauracji – a powstaje w mniej niż 25 minut!

Przepis na makaron tagliatelle z krewetkami

Wydrukuj

Składniki

  1. 400 g makaronu tagliatelle
  2. 500 g krewetek
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 250 g pomidorków cherry
  5. 2 łyżki masła
  6. 2 łyżki oliwy
  7. 4 łyżki wody z gotowania makaronu
  8. 1/2 cytryny
  9. sól i pieprz
  10. 1/2 łyżeczki pasty chilli
  11. 2 łyżki natki pietruszki
  12. 4 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie

  1. Makaron tagliatelle ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu zachować około 4 łyżek wody z gotowania.

  2. Krewetki (jeśli mrożone) wcześniej rozmrozić, oczyścić i osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać.

  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek oraz masło. Dodać czosnek i smażyć przez kilka sekund na małym ogniu, aż zacznie pachnieć. Dodać krewetki i smażyć z obu stron po około 1 minucie, aż staną się różowe i sprężyste. Dodać pomidorki cherry przekrojone na połówki i podsmażyć chwilę z krewetkami.

  4. Dodać pastę chilli, dokładnie wymieszać. Wlać 4 łyżki gorącej wody z gotowania makaronu aby powstała emulsja i dokładnie wymieszać, a następnie dodać ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać na patelni, tak aby składniki się połączyły, a sos delikatnie oblepił makaron.

  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić całość sokiem z połowy cytryny. Na koniec posypać świeżo posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.

Makaron z krewetkami

Zobacz inne przepisy

Przepis na śledzie pod pierzynką- Szuba
Składniki»Ryby
2 h
12
Przepis na makowiec zawijany
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 50 min
24
Przepis na szarlotkę
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 75 min
20
Babka czekoladowa z polewą czekoladową
Ciasta i desery»Ciasta
60 min
10
Przepis na brownie z orzechami laskowymi i karmelem
Ciasta i desery»Ciasta
60 min
16
Przepis na tort makowy
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 75 min
12
Przepis na seromakowiec
Ciasta i desery»Serniki
120 min
24
Przepis na mocno czekoladowe brownie
Ciasta i desery»Ciasta
70 min
16
Sernik krakowski
Ciasta i desery»Serniki
1 h 55 min
20
Sałatka z burakiem i pigwą
Dania»Sałatki
50 min
4
Śródziemnomorskie jajka faszerowane
Składniki»Jajka
30 min
6
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-03-26