Spaghetti aglio olio - makaron idealny, gdy masz mało czasu

5.0
(3)
Czas przygotowania 20 min
2
Spaghetti aglio olio

Spaghetti aglio olio z chili i parmezanem to klasyka włoskiej kuchni w najlepszym wydaniu – proste składniki, szybkie przygotowanie i wyrazisty smak. Aromatyzowana oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką tworzy lekki, ale wyrazisty sos, który idealnie otula każdy makaron. Dodatek parmezanu nadaje całości kremowej konsystencji i słonej głębi, a opcjonalna natka pietruszki dodaje świeżości i koloru. 

Ten klasyczny makaron aglio olio pochodzi z Neapolu i od lat cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie. Czosnek podsmażony w oliwie, lekko pikantna papryczka chili i porcja al dente ugotowanego makaronu – to wszystko, czego potrzebujesz, by stworzyć prawdziwie satysfakcjonujący posiłek. 

Spaghetti aglio olio to szybki i lekki makaron, idealny na codzienny obiad. Jeśli masz ochotę na coś bardziej sycącego, wypróbuj carbonarę, kremowy makaron z jajkiem i boczkiem, który na stałe wpisał się w menu włoskiej kuchni. W sezonie letnim warto przygotować też makaron z cukinią i parmezanem, gdzie świeże warzywa grają główną rolę oraz makaron z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem.

Jeśli po szybkim makaronie planujesz deser, sięgnij po kruche ciasteczka z czekoladą — chrupiące do popołudniowej kawy.

Przepis na spaghetti aglio olio

Wydrukuj

Składniki

  1. 200 g makaronu spaghetti
  2. 4 ząbki czosnku
  3. 1 mała papryczka chili (świeża lub suszona) lub ½ łyżeczki płatków chili
  4. 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  5. 30 g tar­tego parmezanu
  6. sól do gotowania makaronu
  7. świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

  1. Makaron spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, zostawiając 3 łyżki wody z gotowania.

  2. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę chili drobno posiekać (jeśli świeża) lub odmierzyć płatki.

  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chili. Smażyć na małym ogniu, aż czosnek lekko się zrumieni i zacznie pachnieć uważać, by go nie przypalić.

  4. Dodać ugotowany makaron oraz odrobinę wody z gotowania. Wszystko dokładnie wymieszać, aby makaron równomiernie pokrył się aromatyzowaną oliwą.

  5. Doprawić solą do smaku. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem i opcjonalnie świeżą natką pietruszki.

Spaghetti aglio olio

Sekrety udanego makaronu aglio olio

Oliwa z oliwek extra vergine powinna być aromatyczna i dobrej jakości, a czosnek, świeży i drobno pokrojony. Warto podsmażać go na małym ogniu, by uwolnił smak, ale się nie przypalił. Papryczkę chili możesz dodać świeżą lub suszoną, według własnych preferencji co do ostrości. Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie, to klucz do idealnej konsystencji. Na koniec wszystko łączymy na patelni: makaron olio miesza się z czosnkową oliwą, natką pietruszki i tartym parmezanem.

Na co zwrócić uwagę podczas gotowania

  • Oliwa powinna być dobrej jakości – to główny nośnik smaku w aglio olio.
  • Czosnek smaż powoli na małym ogniu – jeśli się przypali, zrobi się gorzki.
  • Nie przesadź z chili – lepiej dodać mniej, a potem doprawić według uznania.
  • Wodę z gotowania makaronu możesz dodać do sosu – pomoże lepiej go związać.
  • Spaghetti aglio e olio świetnie smakuje z dodatkiem parmezanu.

Jeśli lubisz takie nieskomplikowane makarony jak spaghetti aglio e olio, wypróbuj również spaghetti alla vongole, gdzie do makaronu trafiają świeże małże, a całość ma charakterystyczny morski smak. Dla osób preferujących makaron w ostrzejszym wydaniu ciekawą propozycją będzie penne arrabiata z sosem pomidorowym i chili. Zajrzyj również do listy szybkie obiady do 30 minut – znajdziesz tam inne pasty z patelni i proste sosy z kilku składników. Smacznego!

Zobacz inne przepisy

  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-09-19