Makaron z cukinii z krewetkami

Jeśli szukasz pomysłu na lekki, zdrowy i szybki obiad z krewetkami, ten przepis na makaron z cukinii z czosnkiem i cytryną będzie strzałem w dziesiątkę! Zamiast tradycyjnego makaronu – spiralizowana cukinia przygotowana przy pomocy temperówki do warzyw, a do tego soczyste krewetki smażone na maśle z czosnkiem i odrobina oliwy z oliwek. Całość doprawiona świeżym sokiem z cytryny, solą i pieprzem, tworzy danie pełne smaku, a jednocześnie niskokaloryczne, bezglutenowe i bogate w białko. To idealna propozycja dla osób na diecie low carb, keto lub po prostu dbających o zdrowe odżywianie. Gotowe w 15 minut – prosto, aromatycznie i pysznie!
Makaron z cukini przepis z warzywami
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 20 sztuk krewetek świeżych lub mrożonych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Krewetki świeże oczyścić z pancerzy (jeśli są w skorupkach), usunąć jelito i opłukać. Krewetki mrożone rozmrozić wcześniej w lodówce, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cukinię umyć i przy pomocy temperówki do warzyw lub spiralizera przygotować makaron z cukinii. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i smażyć przez kilka sekund na małym ogniu. Dodać krewetki i smażyć z każdej strony po ok. 1,5-2 minuty (lub do momentu, aż będą różowe i sprężyste). Pod koniec smażenia posypać natką pietruszki. Gotowe krewetki zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
Na tej samej patelni, aby zachować smak, rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać makaron z cukinii i smażyć przez 5 minuty, aż lekko zmięknie, ale pozostanie jędrny. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Na koniec dodać usmażone wcześniej krewetki i skropić całość sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać i podawać od razu.
