Makaron z łososiem i szpinakiem w kremowym sosie

5.0
(3)
Czas przygotowania 15 min
2
Makaron z łososiem i szpinakiem

Makaron z łososiem i szpinakiem w tym przepisie to połączenie aromatycznego sosu na bazie śmietany, garści świeżego szpinaku, czosnku podsmażonego na oliwie i wędzonego na ciepło łososia. Bazą jest makaron tagliatelle, a o gładką, kremową konsystencję dba odrobina wody po gotowaniu makaronu oraz starty parmezan. Całość wykańcza posiekany koperek, sól i świeżo mielony pieprz.

Jeśli masz ochotę na bardziej serowe wykończenie, zajrzyj do wariantu makaron z łososiem, szpinakiem i parmezanem, a gdy szukasz wyraźniejszego smaku, sprawdź makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami – ta wersja wykorzystuje słodycz pomidorów, pozostając wierna bazowej technice.

Danie powstaje w około 20 minut: ugotuj tagliatelle al dente, na patelni rozgrzej oliwę z czosnkiem, dodaj szpinak, wlej śmietankę, wmieszaj łososia, połącz z makaronem, dodaj parmezan i dopraw. Koperek dorzuć na sam koniec. 

Jeśli lubisz łososia w towarzystwie warzyw przygotuj innym razem makaron z łososiem i papryczką chili. A na chłodniejsze dni zamiast makaronu możesz ugotować zupę rybną z dorszem.

Przepis na makaron z łososiem i szpinakiem

Wydrukuj

Składniki

  1. 200 g makaronu tagliatelle
  2. 150 g wędzonego na ciepło łososia
  3. 100 g świeżego szpinaku
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 150 ml śmietany 30%
  6. 2 łyżki tar­tego parmezanu
  7. 1 łyżeczka posiekanego koperku
  8. 2 łyżki oliwy
  9. sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, zostawiając kilka łyżek wody z gotowania.

  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażyć, aż zacznie pachnieć. Dodać świeży szpinak i smażyć przez 1-2 minuty, aż zwiędnie.

  3. Wlać śmietanę i gotować przez chwilę na małym ogniu. Dodać porwanego na kawałki łososia, doprawić solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać.

  4. Dodać ugotowany makaron, 2 łyżki wody z gotowania i starty parmezan. Wymieszać wszystko dokładnie, aż sos delikatnie zgęstnieje i oblepi makaron.

  5. Na koniec dodać posiekany koperek i jeszcze raz wymieszać.

Makaron z łososiem i szpinakiem
Lubisz łososia w każdej postaci? Sprawdź też ciekawy pomysł na bajgle z łososiem – idealne na brunch lub kolację.
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-10-29