Makaron z łososiem i szpinakiem w kremowym sosie

Makaron z łososiem i szpinakiem w tym przepisie to połączenie aromatycznego sosu na bazie śmietany, garści świeżego szpinaku, czosnku podsmażonego na oliwie i wędzonego na ciepło łososia. Bazą jest makaron tagliatelle, a o gładką, kremową konsystencję dba odrobina wody po gotowaniu makaronu oraz starty parmezan. Całość wykańcza posiekany koperek, sól i świeżo mielony pieprz.
Jeśli masz ochotę na bardziej serowe wykończenie, zajrzyj do wariantu makaron z łososiem, szpinakiem i parmezanem, a gdy szukasz wyraźniejszego smaku, sprawdź makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami – ta wersja wykorzystuje słodycz pomidorów, pozostając wierna bazowej technice.
Danie powstaje w około 20 minut: ugotuj tagliatelle al dente, na patelni rozgrzej oliwę z czosnkiem, dodaj szpinak, wlej śmietankę, wmieszaj łososia, połącz z makaronem, dodaj parmezan i dopraw. Koperek dorzuć na sam koniec.
Jeśli lubisz łososia w towarzystwie warzyw przygotuj innym razem makaron z łososiem i papryczką chili. A na chłodniejsze dni zamiast makaronu możesz ugotować zupę rybną z dorszem.
Przepis na makaron z łososiem i szpinakiem
Składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 150 g wędzonego na ciepło łososia
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml śmietany 30%
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 2 łyżki oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, zostawiając kilka łyżek wody z gotowania. 
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażyć, aż zacznie pachnieć. Dodać świeży szpinak i smażyć przez 1-2 minuty, aż zwiędnie. 
- Wlać śmietanę i gotować przez chwilę na małym ogniu. Dodać porwanego na kawałki łososia, doprawić solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać. 
- Dodać ugotowany makaron, 2 łyżki wody z gotowania i starty parmezan. Wymieszać wszystko dokładnie, aż sos delikatnie zgęstnieje i oblepi makaron. 
- Na koniec dodać posiekany koperek i jeszcze raz wymieszać. 

Lubisz łososia w każdej postaci? Sprawdź też ciekawy pomysł na bajgle z łososiem – idealne na brunch lub kolację.












