Makaron z łososiem, kaparami i cytryną - pełen smaku!

Makaron z łososiem, kaparami i suszonymi pomidorami to idealna propozycja na szybki, a jednocześnie wyrafinowany obiad w śródziemnomorskim stylu. Delikatny łosoś łączy się tu z intensywnym smakiem suszonych pomidorów, wyrazistymi kaparami i świeżą natką pietruszki, a całość podkreśla kilka kropel soku z cytryny. To danie pełne koloru, aromatu i prostoty, które przygotujesz w mniej niż 20 minut – bez zbędnych dodatków, za to z maksimum smaku. Makaron z łososiem i kaparami świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny posiłek, jak i wtedy, gdy chcesz podać coś lekkiego, ale efektownego.
Przepis na makaron z łososiem i kaparami
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 400 g fileta z łososia
- 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- 4 łyżki kaparów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z ½ cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Filet z łososia pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać łososia i smażyć przez kilka minut, aż będzie złocisty i delikatnie się rozpada.
Makaron penne ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, zachowując kilka łyżek wody z gotowania.
Dodać na patelnię drobno pokrojone suszone pomidory, kapary oraz kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Całość chwilę podgrzewać.
Ugotowany makaron, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec całość skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać od razu aromatyczne, świeże i pełne śródziemnomorskiego smaku danie gotowe w kilkanaście minut.
