Makaron z łososiem, kaparami i cytryną - pełen smaku!

5.0
(3)
4
Makaron z łososiem i kaparami

Makaron z łososiem i kaparami to pomysł na szybki, a jednocześnie wyrafinowany obiad w śródziemnomorskim stylu. Delikatny łosoś łączy się tu z intensywnym smakiem suszonych pomidorów, wyrazistymi kaparami i świeżą natką pietruszki, a całość podkreśla kilka kropel soku z cytryny. To danie pełne koloru i aromatu, które przygotujesz w mniej niż 20 minut – bez zbędnych dodatków, za to z maksimum smaku. Makaron z łososiem i kaparami świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny posiłek, jak i wtedy, gdy chcesz podać coś lekkiego, ale efektownego.

Zastanawiasz się, kiedy dodać rybę, aby pozostała soczysta? Zajrzyj tutaj: makaron z łososiem – poradnik

Przepis na makaron z łososiem i kaparami

Wydrukuj

Składniki

  1. 400 g makaronu penne
  2. 400 g fileta z łososia
  3. 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  4. 4 łyżki kaparów
  5. 2 łyżki oliwy z oliwek
  6. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  7. sok z ½ cytryny
  8. sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Filet z łososia pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać łososia i smażyć przez kilka minut, aż będzie złocisty i delikatnie się rozpada.

  2. Makaron penne ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, zachowując kilka łyżek wody z gotowania.

  3. Dodać na patelnię drobno pokrojone suszone pomidory, kapary oraz kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Całość chwilę podgrzewać.

  4. Ugotowany makaron, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec całość skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

  5. Podawać od razu, aromatyczne, świeże i pełne śródziemnomorskiego smaku danie gotowe jest w kilkanaście minut.

Makaron z łososiem i kaparami
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-11-16