Makaron ze szpinakiem i orzeszkami pinii

5.0
(1)
Czas przygotowania 20 min
4
Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem i orzeszkami pinii to przepis na szybki, a jednocześnie elegancki obiad lub kolację. Delikatny szpinak doskonale łączy się z aromatycznym czosnkiem, wyrazistym parmezanem i chrupiącymi, lekko zrumienionymi orzeszkami pinii, które dodają całości przyjemnej tekstury. Makaron trofie, dzięki swojemu kształtowi, świetnie zbiera sos i sprawia, że każdy kęs jest pełen smaku. To danie, które nie tylko świetnie wygląda, ale też smakuje jak z włoskiej kuchni, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Makaron ze szpinakiem możesz podać na co dzień jak i na specjalne okazje.

Przepis na makaron ze szpinakiem

Wydrukuj

Składniki

  1. 400 g makaronu trofie
  2. 450 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody)
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 4 łyżki oliwy z oliwek
  5. 4 łyżki orzeszków pinii
  6. 4 łyżki tar­tego parmezanu
  7. 4 łyżki wody z gotowania makaronu
  8. sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron trofie ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, zachowując 4 łyżki wody z gotowania.

  2. Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii, aż lekko się zrumienią, następnie odstawić. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę i dodać drobno posiekany czosnek, smażyć przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie pachnieć.

  3. Dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak, mieszając smażyć przez kilka minut. Doprawić szpinak solą i pieprzem do smaku. Dodać starty parmezan i zachowaną wodę z gotowania, wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.

  4. Dodać ugotowany makaron i wymieszać Na koniec dodać uprażone orzeszki pinii i odrobinę parmezanu.

Makaron ze szpinakiem
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-03-28