Makaron z łososiem i pomidorkami koktajlowymi

5.0
(1)
Czas przygotowania 20 min
4
Makaron z łososiem i pomidorkami cherry

Makaron z łososiem i pomidorkami koktajlowymi to doskonałe danie na szybki, a jednocześnie elegancki obiad. Delikatny, soczysty łosoś w połączeniu ze słodkimi pomidorkami i aromatycznym czosnkiem tworzy lekki sos, który idealnie otula makaron. To przepis, który wymaga tylko kilku składników i zaledwie kilkunastu minut, a efekt smakuje jak z dobrej restauracji. Świetnie sprawdzi się na codzień, ale także na kolację we dwoje – wystarczy dodać kieliszek białego wina i gotowe!

Przepis na makaron z łososiem i pomidorkami

Wydrukuj

Składniki

  1. 400 g łososia
  2. 250 g pomidorków koktajlowych
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1/2 cytryny
  5. 4 łyżki oliwy
  6. 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  7. sól i pieprz
  8. 4 łyżki parmezanu do posypania

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania.

  2. Filet z łososia pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać łososia i smażyć przez kilka minut, aż się zarumieni z każdej strony.

  3. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Całość lekko posolić i smażyć przez 1-2 minuty, aż pomidorki zaczną się delikatnie rozpadać.

  4. Wlać kilka łyżek wody z gotowania makaronu i wszystko dobrze wymieszać, aż powstanie lekki sos.

  5. Dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać z sosem i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Podawać od razu, posypane tartym parmezanem i natką pietruszki.

Makaron z łososiem i pomidorkami cherry
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-03-28