Makaron z łososiem i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z łososiem i pomidorkami koktajlowymi to doskonałe danie na szybki, a jednocześnie elegancki obiad. Delikatny, soczysty łosoś w połączeniu ze słodkimi pomidorkami i aromatycznym czosnkiem tworzy lekki sos, który idealnie otula makaron. To przepis, który wymaga tylko kilku składników i zaledwie kilkunastu minut, a efekt smakuje jak z dobrej restauracji. Świetnie sprawdzi się na codzień, ale także na kolację we dwoje – wystarczy dodać kieliszek białego wina i gotowe!
Przepis na makaron z łososiem i pomidorkami
Składniki
- 400 g łososia
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 4 łyżki parmezanu do posypania
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania.
Filet z łososia pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać łososia i smażyć przez kilka minut, aż się zarumieni z każdej strony.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Całość lekko posolić i smażyć przez 1-2 minuty, aż pomidorki zaczną się delikatnie rozpadać.
Wlać kilka łyżek wody z gotowania makaronu i wszystko dobrze wymieszać, aż powstanie lekki sos.
Dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać z sosem i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Podawać od razu, posypane tartym parmezanem i natką pietruszki.
