Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami to wykwintne, a jednocześnie proste danie, które zachwyca smakiem i wyglądem już od pierwszego kęsa. Delikatny, wędzony na zimno łosoś doskonale komponuje się z wyrazistymi suszonymi pomidorami, a świeży szpinak dodaje lekkości i koloru. Całość dopełniają płatki parmezanu, które rozpuszczają się na gorącym makaronie, tworząc kremową i intensywnie aromatyczną kompozycję. To idealna propozycja na romantyczną kolację, niedzielny obiad lub szybki posiłek, który smakuje jak z włoskiej restauracji – gotowy w mniej niż 20 minut.
Przepis na makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- 100 g świeżego szpinaku
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej z pomidorów)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- parmezan w płatkach do posypania
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, zachować odrobinę wody z gotowania.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć, aż zacznie aromatyzować oliwę. Dodać suszony pomidor pokrojony w paski oraz świeży szpinak, smażyć razem przez 2-3 minuty, aż liście zwiędną.
Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na koniec delikatnie wmieszać porwanego na mniejsze kawałki łososia wędzonego na zimno nie gotować go, tylko lekko ogrzać w gorącym sosie. Danie podawać posypane płatkami parmezanu i opcjonalnie świeżym koperkiem lub natką.
