Makaron z serem w amerykańskim stylu

Makaron z serem w amerykańskim stylu, znany jako Mac and Cheese, to absolutna klasyka wśród tzw. comfort food. Kremowy sos serowy z cheddarem i parmezanem, otulający miękki makaron kolanka, to świetna propozycja na szybki i sycący obiad lub kolację. Prosty beszamel staje się tu bazą dla ciągnącego się sera, który nadaje daniu wyjątkowo aksamitną konsystencję i intensywny smak. To danie, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli – pyszne, domowe i gotowe w kilkanaście minut!
Makaron z serem przepis
Składniki
Składniki
- 200 g makaronu kolanka
- 150 g sera cheddar (starty)
- 50 g parmezanu (tartego)
sos beszamelowy
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżka masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Smażyć przez ok. 1 minutę na małym ogniu, cały czas mieszając, aby powstała jasna zasmażka.
Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając rózgą kuchenną, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Do gorącego beszamelu dodać starty cheddar i parmezan, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia sera i uzyskania gładkiego, serowego sosu.
Ugotowany makaron wymieszać z gorącym sosem serowym, aż wszystko dobrze się połączy.
