Makaron z serem w amerykańskim stylu

5.0
(1)
Czas przygotowania 20 min
2
Makaron z serem

Makaron z serem w amerykańskim stylu, znany jako Mac and Cheese, to absolutna klasyka wśród tzw. comfort food. Kremowy sos serowy z cheddarem i parmezanem, otulający miękki makaron kolanka, to świetna propozycja na szybki i sycący obiad lub kolację. Prosty beszamel staje się tu bazą dla ciągnącego się sera, który nadaje daniu wyjątkowo aksamitną konsystencję i intensywny smak. To danie, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli – pyszne, domowe i gotowe w kilkanaście minut!

Makaron z serem przepis

Wydrukuj

Składniki

Składniki

  1. 200 g makaronu kolanka
  2. 150 g sera cheddar (starty)
  3. 50 g parmezanu (tar­tego)

sos beszamelowy

  1. 1 szklanka mleka
  2. 1 płaska łyżka masła
  3. 1 płaska łyżka mąki pszennej
  4. świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.

  2. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Smażyć przez ok. 1 minutę na małym ogniu, cały czas mieszając, aby powstała jasna zasmażka.

  3. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając rózgą kuchenną, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.

  4. Do gorącego beszamelu dodać starty cheddar i parmezan, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia sera i uzyskania gładkiego, serowego sosu.

  5. Ugotowany makaron wymieszać z gorącym sosem serowym, aż wszystko dobrze się połączy.

Makaron z serem

Zobacz inne przepisy

Zapiekany makaron
Dania»Makarony
40 min
2
Konjac makaron
Dania»Makarony
20 min
4
Udon makaron
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron z pesto z bazylii
Dania»Makarony
15 min
4
Makaron z cukinii z fetą i ogórkiem
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Dania»Makarony
25 min
4
Makaron ze szparagami
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron z cukinii z krewetkami
Dania»Makarony
15 min
2
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-03-28