Makaron cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym to jedno z tych dań, które robią wrażenie zarówno smakiem, jak i wyglądem. Soczyste rurki wypełnione aromatycznym farszem, zapieczone pod warstwą pomidorowego sosu i roztopionego sera, tworzą prawdziwie komfortowy, domowy posiłek. Makaron cannelloni wygląda efektownie, ale jego przygotowanie wcale nie jest trudne – wystarczy kilka prostych kroków, aby na stole pojawiło się danie rodem z włoskiej trattorii. To idealna propozycja na rodzinny obiad, niedzielne spotkanie lub po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś sycącego, rozgrzewającego i pysznego.
Przepis na cannelloni z mięsem mielonym
Składniki
Składniki nadzienia
- 12 rurek makaronu cannelloni
- 400 g mięsa mielonego (np. wołowego lub wieprzowo-wołowego)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta papryki mielonej, pieprzu i soli
Składniki sosu
- 700 ml przecieru pomidorowego
- 125 ml wody
- świeża bazylia
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mozzarelli
- szczypta soli, cukru i bazylii
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Dodać mięso mielone i smażyć, rozdrabniając, aż się zarumieni. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Ostudzić.
Rurki cannelloni napełnić farszem mięsnym przy pomocy łyżeczki.
Do rondla wlać 1 łyżkę oliwy i lekko podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki, aż zacznie pachnieć nie rumienić. Dodać przecier pomidorowy oraz wodę doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, szczyptą cukru oraz posiekaną świeżą bazylią. Gotować 10 minut na małym ogniu.
Na dnie naczynia żaroodpornego o wymiarach rozprowadzić cienką warstwę sosu pomidorowego. Ułożyć na dnie jedna warstwę rurek canolli z nadzieniem.
Całość zalać pozostałym sosem pomidorowym, a następnie posypać startą mozzarellą.
Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 C przez 30 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut, aż ser się zarumieni.
