Makaron cannelloni z mięsem mielonym

5.0
(1)
Czas przygotowania 60 min
4
Makaron cannelloni z mięsem

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym to jedno z tych dań, które robią wrażenie zarówno smakiem, jak i wyglądem. Soczyste rurki wypełnione aromatycznym farszem, zapieczone pod warstwą pomidorowego sosu i roztopionego sera, tworzą prawdziwie komfortowy, domowy posiłek. Makaron cannelloni wygląda efektownie, ale jego przygotowanie wcale nie jest trudne – wystarczy kilka prostych kroków, aby na stole pojawiło się danie rodem z włoskiej trattorii. To idealna propozycja na rodzinny obiad, niedzielne spotkanie lub po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś sycącego, rozgrzewającego i pysznego.

Przepis na cannelloni z mięsem mielonym

Wydrukuj

Składniki

Składniki nadzienia

  1. 12 rurek makaronu cannelloni
  2. 400 g mięsa mielonego (np. wołowego lub wieprzowo-wołowego)
  3. 1 mała cebula
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 2 łyżki oliwy
  6. szczypta papryki mielonej, pieprzu i soli

Składniki sosu

  1. 700 ml przecieru pomidorowego
  2. 125 ml wody
  3. świeża bazylia
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 200 g mozzarelli
  6. szczypta soli, cukru i bazylii

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Dodać mięso mielone i smażyć, rozdrabniając, aż się zarumieni. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Ostudzić.

  2. Rurki cannelloni napełnić farszem mięsnym przy pomocy łyżeczki.

  3. Do rondla wlać 1 łyżkę oliwy i lekko podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki, aż zacznie pachnieć nie rumienić. Dodać przecier pomidorowy oraz wodę doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, szczyptą cukru oraz posiekaną świeżą bazylią. Gotować 10 minut na małym ogniu.

  4. Na dnie naczynia żaroodpornego o wymiarach rozprowadzić cienką warstwę sosu pomidorowego. Ułożyć na dnie jedna warstwę rurek canolli z nadzieniem.

  5. Całość zalać pozostałym sosem pomidorowym, a następnie posypać startą mozzarellą.

  6. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 C przez 30 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut, aż ser się zarumieni.

Makaron cannelloni z mięsem

Zobacz inne przepisy

Makaron arrabiata
Dania»Makarony
20 min
4
Makaron z orzechami włoskimi
Dania»Makarony
20 min
2
Konjac makaron
Dania»Makarony
20 min
4
Udon makaron
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron z pesto z bazylii
Dania»Makarony
15 min
4
Makaron z cukinii z fetą i ogórkiem
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Dania»Makarony
25 min
4
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-12