Zapiekany makaron z kurczakiem i brokułami

Zapiekany makaron z kurczakiem i brokułami to prawdziwy klasyk domowej kuchni – prosty, sycący i uwielbiany przez całą rodzinę. Kremowy sos beszamelowy otula delikatne kawałki kurczaka, makaron penne i lekko chrupiące różyczki brokuła, a wszystko zapieczone jest pod złocistą warstwą sera. To danie świetnie sprawdza się zarówno na codzienny obiad, jak i na bardziej leniwą kolację – można je przygotować wcześniej, a potem tylko zapiec. Połączenie warzyw, mięsa i makaronu w jednym naczyniu to komfortowe rozwiązanie i sposób na domowy posiłek, który zawsze się udaje.
Przepis na zapiekany makaron z kurczakiem i brokułami
Składniki
Składniki zapiekanki
- 300 g makaronu penne
- 1 średni brokuł
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 100 g żółtego sera do zapiekania (np. mozzarella, cheddar, gouda)
Sos beszamelowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 500 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Makaron penne ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty powinien pozostać jędrny.
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, odstawić.
Przygotować sos beszamelowy: w rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, tworząc jasną zasmażkę.
Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając rózgą, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
W dużej misce połączyć makaron, kurczaka, brokuły i sos beszamelowy. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 20 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
