Makaron z tuńczykiem z puszki i pomidorami

5.0
(1)
Czas przygotowania 30 min
4
Makaron tuńczykiem

Jeśli masz w spiżarni puszkę tuńczyka i pomidory, to makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym będzie idealnym pomysłem na szybki i sycący obiad. To danie, które łączy prostotę z intensywnym smakiem – aromatyczny sos na bazie pomidorów, podsmażona cebula i soczyste pomidorki koktajlowe tworzą doskonałe tło dla tuńczyka w oliwie. Dodatek świeżej bazylii nadaje całości lekkości i świeżości, a całość przygotujesz w mniej niż 30 minut. Makaron z tuńczykiem z puszki to smaczna propozycja na codzienny posiłek – łatwa, szybka i pełna śródziemnomorskiego charakteru.

Przepis na makaron z tuńczykiem z puszki i pomidorami

Wydrukuj

Składniki

  1. 350 g makaronu spaghetti
  2. 2 puszki tuńczyka w oliwie
  3. 1 puszka siekanych pomidorów
  4. 1 mała cebula
  5. ok. 10 pomidorków koktajlowych
  6. ½ pęczka świeżej bazylii
  7. sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Tuńczyka odsączyć, zachowując oliwę z puszek. Na tej oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, aż stanie się miękka i lekko złocista.

  2. Dodać do cebuli pomidory z puszki oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

  3. Następnie dodać odsączonego tuńczyka, dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

  4. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dodać do sosu. Całość wymieszać, aby sos dobrze oblepił makaron.

  5. Posypać makaron świeżymi listkami bazylii.

Makaron tuńczykiem

Zobacz inne przepisy

Zapiekany makaron
Dania»Makarony
40 min
2
Konjac makaron
Dania»Makarony
20 min
4
Udon makaron
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron z pesto z bazylii
Dania»Makarony
15 min
4
Makaron z cukinii z fetą i ogórkiem
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Dania»Makarony
25 min
4
Makaron ze szparagami
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron z cukinii z krewetkami
Dania»Makarony
15 min
2
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-03-28