Makaron z tuńczykiem z puszki i pomidorami

Jeśli masz w spiżarni puszkę tuńczyka i pomidory, to makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym będzie idealnym pomysłem na szybki i sycący obiad. To danie, które łączy prostotę z intensywnym smakiem – aromatyczny sos na bazie pomidorów, podsmażona cebula i soczyste pomidorki koktajlowe tworzą doskonałe tło dla tuńczyka w oliwie. Dodatek świeżej bazylii nadaje całości lekkości i świeżości, a całość przygotujesz w mniej niż 30 minut. Makaron z tuńczykiem z puszki to smaczna propozycja na codzienny posiłek – łatwa, szybka i pełna śródziemnomorskiego charakteru.
Przepis na makaron z tuńczykiem z puszki i pomidorami
Składniki
- 350 g makaronu spaghetti
- 2 puszki tuńczyka w oliwie
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 1 mała cebula
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- ½ pęczka świeżej bazylii
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Tuńczyka odsączyć, zachowując oliwę z puszek. Na tej oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, aż stanie się miękka i lekko złocista.
Dodać do cebuli pomidory z puszki oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Następnie dodać odsączonego tuńczyka, dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dodać do sosu. Całość wymieszać, aby sos dobrze oblepił makaron.
Posypać makaron świeżymi listkami bazylii.
