Jajka faszerowane tuńczykiem

5.0
(1)
Czas przygotowania 30 min
10
Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem to wykwintna i efektowna przystawka, która łączy kremową masę z żółtek z wyrazistym smakiem tuńczyka. Dwie warstwy farszu, dolna aksamitna i gładka, górna chrupiąca dzięki dodatkom czerwonej papryki i oliwek, tworzą kompozycję, uzupełnioną świeżym aromatem szczypiorku. Skropione sokiem z cytryny przed podaniem, jajka z tuńczykiem zyskują lekkość i odświeżający charakter. To doskonały wybór na świąteczne stoły, przyjęcia lub jako wyjątkowy dodatek do rodzinnych spotkań.

Przepis na jajka faszerowane tuńczykiem

Wydrukuj

Składniki

  1. 10 jajek ugotowanych na twardo
  2. 1 puszka tuńczyka w oliwie
  3. 2 łyżki majonezu
  4. 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  5. 2 łyżki posiekanej drobno czerwonej papryki
  6. 10 zielonych oliwek
  7. pieprz
  8. cytryna

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, wkładając je do zimnej wody i gotując przez około 8 minut od momentu zagotowania. Po ugotowaniu obrać jajka ze skorupek, starając się zachować białka w nienaruszonym stanie. Każde jajko przeciąć wzdłuż na dwie równe połówki.

  2. Żółtka delikatnie wyjąć z białek, aby nie uszkodzić ich krawędzi. Rozgnieść je widelcem na drobną masę. Do rozgniecionych żółtek dodać majonez. Masę dokładnie wymieszać i doprawić szczyptą soli oraz pieprzu. Przygotowaną masę żółtkową włożyć z powrotem do wgłębień w białkach, tworząc pierwszą warstwę farszu.

  3. Tuńczyka odsączyć z oliwy, przełożyć do osobnej miseczki i rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki. Do tuńczyka dodać drobno posiekaną czerwoną paprykę, która nada farszowi koloru i chrupkości, oraz posiekany szczypiorek dla świeżego aromatu. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Tak przygotowany farsz z tuńczyka nałożyć na wierzch warstwy żółtkowej w jajkach, delikatnie formując kopczyki.

  4. Faszerowane jajka udekorować plasterkami oliwek, które nie tylko podkreślą smak, ale również nadadzą przystawce elegancki wygląd. Ułożyć gotowe jajka na półmisku lub dekoracyjnym talerzu. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez co najmniej 15 minut, aby smaki farszu dobrze się połączyły. Podawać z cząstkami cytryny.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Zobacz inne przepisy

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Składniki»Jajka
1 h
10
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Składniki»Jajka
30 min
8
Przepis na jajka faszerowane mimoza
Składniki»Jajka
30 min
10
Przepis na jajka faszerowane awokado
Składniki»Jajka
30 min
10
Jajka faszerowane szynką
Składniki»Jajka
30 min
5
Jajka faszerowane z boczkiem
Składniki»Jajka
30 min
10
Jajka faszerowane w buraczkach
Składniki»Jajka
1 h
8
Śródziemnomorskie jajka faszerowane
Składniki»Jajka
30 min
6
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Przepis na naleśniki z serem
Przepisy»Naleśniki
35 min
8
Przepis na mużynek
Ciasta i desery»Ciasta
110 min
16
Przepis na Barszcz biały
Dania»Zupy
2 h 30 min
10
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-01-16