Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - prosta i smaczna

5.0
(1)
Czas przygotowania 15 min
2
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepis

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to idealne połączenie smaków, które doskonale sprawdzi się zarówno na lekką kolację, sycące śniadanie, jak i zdrowy lunch. Jej bazę stanowi delikatna w smaku roszponka, której miękkość przełamuje chrupiąca czerwona cebula. Kremowe awokado dodaje aksamitnej konsystencji, a jajka ugotowane na pół miękko sprawiają, że całość nabiera wyjątkowej delikatności. Intensywny smak tuńczyka w oliwie doskonale komponuje się z koperkiem i subtelną nutą cytryny, która podkreśla świeżość sałatki. Całość zostaje zwieńczona czarnuszką, która nadaje potrawie lekko pikantnego charakteru. Sałatkę z tuńczykiem i jajkiem można podawać solo, jako lekką przekąskę, ale doskonale smakuje również w towarzystwie chrupiącej bagietki, razowego pieczywa lub grzanek czosnkowych. Można ją również serwować jako dodatek do grillowanych ryb lub pieczonego drobiu.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem

Wydrukuj

Składniki

  1. 1 opakowanie roszponki
  2. 3 jajka ugotowane na pół miękko
  3. 1 czerwona cebula
  4. 1 dojrzałe awokado
  5. 0,5 pęczka świeżego koperku
  6. 1 puszka tuńczyka w oliwie
  7. 0,5 cytryny
  8. 1 łyżeczka czarnego sezamu
  9. 1 łyżeczka białego sezamu
  10. sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Roszponkę należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć, najlepiej przy użyciu ręcznika papierowego lub wirówki do sałaty. Jeśli liście są większe, można je delikatnie porwać na mniejsze kawałki.

  2. Jajka należy umieścić w garnku z wrzącą wodą, a następnie gotować przez około 7 minut, aby uzyskać pół miękkie żółtko. Po ugotowaniu jajka należy natychmiast przełożyć do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie delikatnie obrać je ze skorupek i pokroić na pół.

  3. Czerwona cebula powinna zostać obrana i pokrojona w grube pióra, aby nie dominowała smakiem w sałatce, a jedynie nadawała jej lekko pikantnej nuty należy ją skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na chwilę do zamarynowania. Awokado należy przekroić na pół, usunąć pestkę, a następnie pokroić miąższ w cienkie plasterki lub kostkę. Koperek należy dokładnie umyć i pokroić tak aby były dobrze wyczuwalne jego duże kawałki.

  4. W dużej misce należy ułożyć roszponkę, koperek, następnie równomiernie rozłożyć pokrojone awokado, cebulę wraz z sokiem cytryny. Dodać tuńczyka wraz z oliwą z puszki. Całość delikatnie wymieszać, aby składniki równomiernie się rozłożyły, ale jednocześnie nie zgniatać delikatnych liści sałaty.

  5. Na wierzchu sałatki ułożyć połówki jajek, a następnie całość skropić cytryną. Na koniec posypać sezamem który doda sałatce wyrazistego smaku i ciekawej tekstury.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepis

Zobacz inne przepisy

Przepis na sałatkę jarzynową
Dania»Sałatki
1 h 30 min
6
Przepis. Sałatka gyros
Dania»Sałatki
40 min
6
Przepis na Sałatka cezar
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka z tuńczykiem przepis
Dania»Sałatki
15 min
4
Sałatka z tortellini przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka grecka przepis
Dania»Sałatki
15 min
4
Sałatka z kurczakiem przepis
Dania»Sałatki
60 min
4
Sałatka z makaronem przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka z zupek chińskich przepis
Dania»Sałatki
20 min
6
Sałatka z brokułem przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka ziemniaczana przepis
Dania»Sałatki
60 min
6
Sałatka do grilla przepis
Dania»Sałatki
60 min
6
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-02-28