Sałatka Cezar z kurczakiem - Klasyczny przepis

5.0
(1)
Czas przygotowania 30 min
4
Przepis na Sałatka cezar

Dzięki różnorodności tekstur i harmonijnemu połączeniu smaków sałatka Cezar trafia w gusta zarówno miłośników lekkich dań, jak i tych, którzy cenią sobie bardziej treściwe posiłki. Soczysty kurczak dostarcza białka, grzanki dodają chrupkości, a parmezan podkreśla wyrazisty smak całej kompozycji. Jednak kluczowym elementem, który wyróżnia sałatkę Cezar, jest sos – kremowy, intensywny i pełen smaku. Co ciekawe, sałatka Cezar z kurczakiem nie pochodzi z Włoch, jak mogłoby się wydawać, lecz z Meksyku. Jej twórcą był włoski szef kuchni Caesar Cardini, który prowadził restaurację w Tijuanie. Historia głosi, że pewnego dnia, w wyniku braków w kuchni, Cardini skomponował sałatkę z dostępnych składników, tworząc kultowe danie, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Jak zrobić sałatkę Cezar dowiesz się z oryginalnego przepisu, który znajdziesz poniżej.

Sałatka Cezar przepis

Wydrukuj

Składniki

Sałatka cezar składniki

  1. 1 duża główka sałaty rzymskiej
  2. 1 pierś z kurczaka
  3. 0,5 bagietki na grzanki
  4. 3 łyżki oliwy z oliwek
  5. 4 łyżki tartego parmezanu
  6. Sól i pieprz do smaku
  7. 1 łyżeczka słodkiej papryki

Sos śmietanowo-majonezowy

  1. 3 łyżki majonezu
  2. 4 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu greckiego
  3. 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty przez praskę)
  4. 2 łyżeczki soku z cytryny
  5. 1 łyżeczka worcestershire sauce
  6. Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Bagietkę pokroić w drobną kostkę i skropić oliwą. Podpiekać, w nagrzanym piekarniku około 5 min, aż grzanki będą złociste i chrupiące. Odstawić na bok do ostygnięcia.

  2. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobna kostkę i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, smażyć kurczaka, aż będzie złocisty i soczysty w środku. Po usmażeniu odstawić na chwilę aby przestygł.

  3. W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, sok z cytryny, musztardę i sos worcestershire. Dodać przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

  4. Sałatę rzymską umyć, osuszyć i porwać na większe kawałki. Układać sałatę w osobnych miskach których będą serwowane, dodać kawałki kurczaka. Polać sosem śmietanowo- majonezowy, wierzch posypać tartym parmezanem. Na wierzchy ułożyć grzanki. Sałatkę Cezar najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, aby grzanki pozostały chrupiące, a sałata świeża. Można ją serwować samodzielnie jako lekki obiad lub dodatek do innych dań.

Przepis na Sałatka cezar

Zobacz inne przepisy

Przepis na sałatkę jarzynową
Dania»Sałatki
1 h 30 min
6
Przepis. Sałatka gyros
Dania»Sałatki
40 min
6
Sałatka grecka przepis
Dania»Sałatki
15 min
4
Sałatka do grilla przepis
Dania»Sałatki
60 min
6
Sałatka drwala przepis
Dania»Sałatki
15 min
4
Sałatka z wątróbką przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Przepis na makowiec zawijany
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 50 min
24
Przepis na prosty piernik alpejski
Ciasta i desery»Ciasta
105 min
20
Przepis na paschę wielkanocną
Ciasta i desery»Desery
30 min
10
Sałatka z tuńczykiem przepis
Dania»Sałatki
15 min
4
Sałatka z tortellini przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka z kurczakiem przepis
Dania»Sałatki
60 min
4
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-02-19