Sałatka grecka - Przepis z serem feta i pomidorami

Sałatka grecka to jedno z najprostszych, a jednocześnie najbardziej aromatycznych dań kuchni śródziemnomorskiej. Jej wyjątkowy smak zależy od jakości składników. Najlepsza sałatka grecka przygotowana będzie z dojrzałych pomidorów, chrupiących ogórków, aromatycznej czerwonej cebuli i sera feta. Latem warto wykorzystać warzywa prosto z ogrodu, zimą natomiast można stworzyć pyszną wersję tej sałatki wybierając produkty z dobrego sklepu Bio.
Przepis na sałatkę grecką
Sałatka grecka składniki
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 świeże ogórki
- 1 czerwona cebula
- 200 g sera feta
- 3 łyzki czarnych oliwek (np. Kalamata)
- 3- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie
Pomidory umyć i pokroić w większe kawałki. Ogórek obrać i pokroić w półplasterki lub grubsze kawałki. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki.
Ser feta pokroić w kostkę lub pozostawić w większym bloku, zgodnie z tradycyjnym greckim sposobem podania. Oliwki odsączyć i dodać w całości.
Na dużym półmisku połączyć pomidory, ogórki i cebulę. Dodać czarne oliwki i pokrojony ser feta.
Całość dokładnie wymieszać i skropić sałatkę sokiem z cytryny, obficie polać oliwą z oliwek i posypać suszonym oregano.
Sałatkę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, aby warzywa pozostały chrupiące, a feta zachowała swoją strukturę. Świetnie smakuje w towarzystwie chrupiącego pieczywa lub z paluszkami grissini.
