Sałatka Drwala z kurczakiem i boczkiem

4.8
(5)
Czas przygotowania 15 min
4
Sałatka drwala przepis

Sałatka Drwala w nowoczesnym wydaniu to połączenie soczystej wędzonej piersi z kurczaka, chrupiącego boczku, kremowego awokado i świeżego mixu sałat. Całość dopełnia wyrazisty sos majonezowo-musztardowy z dużą ilością szczypiorku, który podkreśla smak i nadaje sałatce charakteru. Sałatka drwala z kurczakiem to doskonała propozycja na sycący lunch lub kolację, doskonała dla miłośników treściwych i pełnych smaku dań.

Sałatka Drwala przepis

Wydrukuj

Składniki

Składniki sałatki

  1. 200 g mixu sałat (np. rukola, roszponka, sałata lodowa)
  2. 300 g wędzonej piersi z kurczaka
  3. 150 g boczku w plastrach
  4. 2 dojrzałe awokado

Sos drwala ze szczypiorkiem

  1. 2 łyżki majonezu
  2. 2 łyżki śmietany 18 %
  3. 1 łyżka musztardy sarepskiej
  4. 6 łyżek posiekanego szczypiorku
  5. Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić na mniejsze kawałki lub paski. Podsmażyć na suchej patelni na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się chrupiący i złocisty. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  2. Wędzoną pierś kurczaka pokroić w kostkę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w plastry. Szczypiorek drobno posiekać.

  3. W miseczce połączyć majonez, musztardę, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Dodać posiekany szczypiorek, a następnie dokładnie wymieszać.

  4. Na talerzach rozłożyć mix sałat, dodać pokrojoną wędzoną pierś kurczaka oraz chrupiący boczek. Całość polać sosem drwala, a na wierzchu ułożyć plastry awokado.

  5. Sałatkę podawać od razu po przygotowaniu, aby boczek pozostał chrupiący, a awokado zachowało świeżość. Sałatka drwala z boczkiem świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem, tostami lub grzankami z bagietki.

Sałatka drwala przepis

Skąd pochodzi przepis na sałatkę Drwala?

Choć "Sałatka Drwala" nie ma jednej, konkretnej historii czy kraju pochodzenia, inspiracją dla tego rodzaju dania są potrawy typowo amerykańskie i kanadyjskie, szczególnie te serwowane w rustykalnych karczmach i restauracjach serwujących sycące, proteinowe dania dla pracujących fizycznie mężczyzn, czyli właśnie „drwali”. W kuchni północnoamerykańskiej popularne są treściwe sałatki z mięsem, boczkiem i jajkami, które mają być pełnowartościowym posiłkiem, a nie lekką przekąską. Stąd właśnie wzięło się określenie „sałatka drwala” – to danie konkretne, sycące i bogate w białko i zdrowe tłuszcze

Moda na sałatkę Drwala

Od kilku lat zauważyć można modę na sałatki "power", czyli bogate w białko, tłuszcze i błonnik dania, które mają dać energię i nasycić na dłużej. Tego typu przepisy często pojawiają się w menu restauracji typu fit i bistro, a także w dietach sportowców. W nowoczesnych wersjach często pojawia się awokado – symbol zdrowego stylu życia i źródło dobrych tłuszczów.

W Polsce termin "drwala" stał się popularny głównie za sprawą kanapki Drwala z McDonald's, która co roku wzbudza spore zainteresowanie. To prawdopodobnie zainspirowało wielu kucharzy i domowych smakoszy do tworzenia własnych wersji "drwali" – sałatek, burgerów i innych sycących potraw, które są mocno mięsne i z charakterem.

Zobacz inne przepisy

Przepis na sałatkę jarzynową
Dania»Sałatki
1 h 30 min
6
Przepis. Sałatka gyros
Dania»Sałatki
40 min
6
Przepis na Sałatka cezar
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka grecka przepis
Dania»Sałatki
15 min
4
Sałatka do grilla przepis
Dania»Sałatki
60 min
6
Sałatka z wątróbką przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Przepis na cynamonki
Ciasta i desery»Ciasteczka
2 h 20 min
20
Jajka faszerowane z boczkiem
Składniki»Jajka
30 min
10
Przepis na pierniczki
Ciasta i desery»Ciasteczka
70 min
40 pierniczków
Sałatka z tuńczykiem przepis
Dania»Sałatki
15 min
4
Sałatka z tortellini przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka z kurczakiem przepis
Dania»Sałatki
60 min
4
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-03-15