Strasznie smaczne ciasteczka z pająkiem na Halloween

5.0
(4)
Czas przygotowania 15 min
Czas pieczenia 15 min
15
Halloweenowe ciasteczka z pająkiem – efektowne, kruche i czekoladowe. Idealne słodkości na straszne przyjęcie w klimacie Halloween.

Halloween to czas, kiedy na stole pojawiają się nie tylko dynie, ale też strasznie efektowne przekąski i słodkości, które potrafią wywołać uśmiech i dreszczyk jednocześnie. Ciasteczka w kształcie pająków to doskonały przykład wypieku, który jest prosty i widowiskowy. Okrągłe, wyrośnięte, z popękanymi brzegami i intensywnym aromatem masła orzechowego wyglądają apetycznie już po upieczeniu. Jednak prawdziwa magia dzieje się podczas dekorowania. Na ciasteczkach pojawiają się czekoladowe kulki imitujące korpus pająka, czekoladowe nóżki oraz gotowe oczka cukiernicze. To deser, który świetnie smakuje i tworzy klimat halloweenowej zabawy.

Przepis na ciasteczka z pająkiem na Halloween

Wydrukuj

Składniki

  1. 120 g masła orzechowego (najlepiej gładkiego, bez kawałków orzechów)
  2. 100 g cukru pudru
  3. 100 g miękkiego masła
  4. 180 g mąki pszennej
  5. 1 jajko w temperaturze pokojowej
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  8. szczypta soli
  9. około 30 czekoladowych kulek (np. draże, maltesers lub podobne)
  10. około 50 g roztopionej czekolady (do dekoracji nóg)
  11. gotowe oczka cukiernicze

Przygotowanie

  1. Masło oraz masło orzechowe umieścić w misce i utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać jajko i jeszcze chwilę miksować, aż powstanie jednolita, kremowa konsystencja.

  2. W osobnej misce przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli morskiej. Wszystko wymieszać, a następnie stopniowo wsypywać do masy maślanej. Składniki połączyć łyżką lub szpatułką, a na końcu krótko zagnieść rękami, aby powstało zwarte ciasto.

  3. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy – ciasteczka w trakcie pieczenia urosną i lekko się rozleją.

  4. Piekarnik nagrzać do 180°C (góra–dół). Ciasteczka piec około 15 minut, aż lekko się zarumienią, popękają na brzegach i pozostaną miękkie w środku. Po upieczeniu zostawić na blasze na kilka minut, aby stwardniały, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

  5. Każde ciasteczko ozdobić: na środku umieścić dwie czekoladowe kulki – jedną większą i jedną mniejszą, tworząc tułów i głowę pająka. Kulki przymocować odrobiną roztopionej czekolady, aby stabilnie się trzymały. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z małym otworkiem narysować cienkie czekoladowe nóżki odchodzące od korpusu pająka. Na koniec przykleić gotowe oczka cukiernicze na główce pająka – wystarczy odrobina czekolady jako klej.

Halloweenowe ciasteczka z pająkiem – efektowne, kruche i czekoladowe. Idealne słodkości na straszne przyjęcie w klimacie Halloween.

Planujesz halloweenowy stół z przekąskami słodkimi i słonymi? Do naszych ciasteczek z pająkiem dodaj tematyczne danie główne z piekarnika. Zobacz przepis na Halloweenowe przekąski – mumie z parówek w cieście francuskim, w którym krok po kroku pokazujemy jak przygotować ciasto na przekąski, owijanie w „bandaże” oraz dekorację oczu. To wygodna opcja na start imprezy, słone przekąski znikają pierwsze, a ciasteczka zostają jako deser i fotogeniczny akcent do zdjęć.

  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-09-23