Potworny deser na Halloween – zapiekane jabłka pod kruchym ciastem

Potworny deser na Halloween to zabawna i pyszna propozycja, która łączy w sobie klasyczne smaki pieczonych jabłek z cynamonem oraz delikatnego, kruchego ciasta. To doskonały pomysł na halloweenowe słodkości – pełne aromatu i efektownego wyglądu.
Każda porcja przygotowywana jest w małej miseczce, nakrytej okrągłym kawałkiem ciasta, które po upieczeniu zamienia się w sympatycznego potwora – z „nogami” wystającymi po bokach i oczami z cukru.
Deser można podawać na ciepło lub po wystudzeniu, ozdobiony dżemem truskawkowym przypominającym krew potwora.
Efektowne, zabawne i przepyszne halloweenowe słodkości, które zachwycą dzieci i dorosłych. Deser z pieczonych jabłek nigdy nie był tak strasznie smaczny!
Przepis na potworny deser na Halloween
Składniki
Nadzienie jabłkowe
- 6 średnich jabłek (najlepiej lekko kwaśnych, np. szara reneta lub antonówka)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
- 80 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1–2 łyżki zimnej wody
Do dekoracji
- gotowe cukrowe oczka
- dżem truskawkowy
Przygotowanie
Na stolnicę wysypać mąkę i dodać zimne masło. Posiekać je nożem lub rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie wsypać cukier puder, dodać żółtko i 1–2 łyżki zimnej wody. Całość szybko zagnieść, aż ciasto zacznie się łączyć w jednolitą kulę. Uformowane ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. W misce wymieszać z cukrem trzcinowym, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Odstawić na kilka minut, aby owoce puściły sok i nabrały aromatu przypraw.
Małe, żaroodporne miseczki lub kokilki wysmarować lekko masłem. Następnie napełnić je przygotowanymi jabłkami do około 3/4 wysokości.
Z ciasta uformować nogi potworów i poprzyklejać do miseczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wyciąć z niego 6 okrągłych placków o średnicy miseczek. Na środku każdego krążka uformować małe kulki z ciasta (np. przez ściśnięcie odrobiny masy w palcach i przyklejenie). Po upieczeniu to właśnie tam przyklejone zostaną cukrowe oczka, tworząc głowę potwora.
Okrągłe placki delikatnie położyć na miseczkach z jabłkami, dociskając brzegi, aby się lekko przykleiły do miseczki i do nóg potwora. Miseczki ustawić na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 25–30 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące.
Po upieczeniu deser pozostawić do przestudzenia. Gdy będzie letni, na kulkach z ciasta przykleić cukrowe oczka — można użyć odrobiny dżemu lub lukru jako kleju. Następnie udekorować całość dżemem truskawkowym, tworząc efekt krwi lub śladów po potwornej uczcie.

Potwornie pyszny deser na Halloween
Ten potworny deser z pieczonych jabłek to słodka zabawa, która łączy w sobie jesienne aromaty cynamonu, kruchy spód i wyjątkowy wygląd. To idealny pomysł, jeśli szukasz czegoś na Halloween – efektownego, zabawnego i pysznego zarazem.
Podawaj go podczas imprezy halloweenowej, jako deser po kolacji lub słodką przekąskę dla dzieci. Jeśli lubisz takie pomysłowe wypieki, koniecznie zobacz też nasze inne ciasteczka z pająkiem oraz mumie z parówek w cieście francuskim – to hit każdej strasznie smacznej imprezy!
Więcej inspiracji znajdziesz w kategoriach: Ciasteczka, Desery oraz Przekąski. Niech to Halloween będzie naprawdę słodkie i pełne smaku!












