Kurczak po wietnamsku - Szybki obiad w 20 minut

Kurczak po wietnamsku to szybkie i kolorowe danie inspirowane azjatycką kuchnią uliczną – pełne warzyw, aromatów i wyrazistego smaku. Delikatne kawałki kurczaka łączą się tu z chrupiącą papryką, cukinią i grubą cebulą, a całość spaja sos sojowy z dodatkiem ostrej papryczki chili. Prostota wykonania idzie w parze z niezwykłym efektem – danie jest pikantne, świeże i sycące, a posypane orzeszkami ziemnymi zyskuje jeszcze przyjemną chrupkość. Świetnie komponuje się z ryżem lub makaronem, a jego przygotowanie zajmuje mniej niż 20 minut – idealna opcja na szybki i egzotyczny obiad!
Kurczak po wietnamsku przepis
Składniki
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 mała cukinia
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- 1 średnia cebula (grubo pokrojona w kostkę)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- orzeszki ziemne niesolone do posypania
Przygotowanie
Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Cukinię, paprykę czerwoną i zieloną pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w grubsze kawałki. Chili drobno posiekać, całe lub pół w zależności od preferencji.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut, aż się lekko zrumieni.
Dodać chili i cebulę, smażyć razem około 2 minuty. Następnie dodać papryki i cukinię, wymieszać.
Wlać sos sojowy i smażyć wszystko przez kolejne 3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną, ale zachowają chrupkość.
Całość przemieszać, ewentualnie doprawić dodatkowym sosem sojowym. Podawać posypane grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
