Kurczak z ryżem i warzywami w sosie sojowym

Kurczak z ryżem i warzywami w sosie sojowym to szybkie, lekkie i kolorowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Soczyste kawałki kurczaka podsmażane z warzywami takimi jak cukinia, papryka, bok choy i pomidorki koktajlowe tworzą zgrany duet z aromatycznym ryżem. Dodatek czosnku, sosu sojowego i szczypioru nadaje potrawie głębi, a posypka z prażonego sezamu przyjemnie ją urozmaica.
Jeśli lubisz sos sojowy w duecie z pomidorami, sięgnij po przepis kurczak po tajsku z czerwonym i zielonym ramiro, a gdy masz ochotę na bardziej wyrazisty sos z miodem i chili, wybierz kurczaka po koreańsku. Kurczak z ryżem to przepis na zdrowy obiad bez zbędnego wysiłku – pełen warzyw, białka i smaku, który zadowoli każdego domownika.
Do kurczaka z ryżem możesz również podać kimchi, koreańską kiszoną kapustę, która doda potrawie świeżości.
Przepis na kurczak z ryżem i warzywami
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 1 papryka (czerwona lub żółta)
- 1 kapusta bok choy
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szczypioru, grubo pokrojonego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pasty chili
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki białego lub czarnego sezamu
- 200 g ryżu (np. jaśminowego lub basmati)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić pod przykryciem.
Na dużej patelni lub woku rozgrzać olej, dodać pokrojonego na małe kawałki kurczaka i smażyć przez kilka minut, aż się zarumienią i będą miękkie w środku.
Warzywa umyć i pokroić: cukinię w półplasterki, paprykę w paski, bok choy na kawałki, pomidorki na połówki, szczypior grubo. Czosnek drobno posiekać.
Dodać czosnek oraz pozostałe warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć przez 5 minut na dużym ogniu, aż warzywa zmiękną, ale zachowają lekko chrupiącą strukturę.
Dodać pomidorki, szczypior i sos sojowy, całość wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Danie podawać z porcją ugotowanego ryżu, posypane prażonym sezamem.













