Makaron z jajkiem sadzonym i szynką

Makaron z jajkiem sadzonym i szynką to genialne danie z kategorii "z niczego coś" – szybkie, sycące i zaskakująco pyszne. Podsmażony makaron nabiera chrupkości, szynka dodaje wyrazistości, a jajko z płynnym żółtkiem wieńczy całość niczym aksamitny sos. To świetna propozycja na prosty obiad lub kolację, kiedy nie ma się czasu ani ochoty na gotowanie, a chce się zjeść coś domowego i satysfakcjonującego. Minimalny wysiłek, maksymalny efekt – tak właśnie smakuje kuchenny spryt w stylu comfort food.
Przepis na makaron z jajkiem
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 jajka
- 80 g szynki wędzonej
- 2 łyżki oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.
Szynkę pokroić w paski lub kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać szynkę i smażyć przez kilka minut, aż się lekko zarumieni. Dodać ugotowany makaron i smażyć razem z szynką przez kilka minut, mieszając, aż makaron się lekko przyrumieni. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na osobnej patelni usmażyć dwa jajka sadzone tak, by białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne.
Usmażony makaron przełożyć na talerze, na wierzchu ułożyć jajka sadzone. Opcjonalnie posypać natką pietruszki.
