Makaron z białym serem i boczkiem

5.0
(1)
Czas przygotowania 15 min
4
Makaron z białym serem i boczkiem

Przepis na makaron z białym serem i boczkiem to pyszna wariacja na temat klasycznego, polskiego dania znanego z dzieciństwa – makaronu z twarogiem. Dodatek chrupiącego wędzonego boczku i odrobiny śmietany sprawia, że potrawa nabiera wyrazistego, kremowego smaku, a szerokie wstążki makaronu fettuccine świetnie łączą się z serowym sosem. To danie, które łączy w sobie prostotę, sytość i domowy charakter, a przy tym jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Idealne na obiad w rodzinnym stylu – swojskie, ciepłe i zawsze trafia w gust.

Przepis na makaron z białym serem

Wydrukuj

Składniki

  1. 400 g makaronu fettuccine (szerokie wstążki)
  2. 200 g wędzonego boczku
  3. 300 g białego twarogu półtłustego lub tłustego
  4. 3 łyżki śmietany 18%
  5. sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  6. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Makaron fettuccine ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, nie przelewać wodą.

  2. W międzyczasie boczek pokroić w drobną kostkę. Wytopić na suchej patelni tłuszcz z boczku i podsmażyć na chrupko.

  3. Twaróg rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez sitko, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Do gorącego makaronu dodać podsmażony boczek razem z tłuszczem oraz przygotowaną masę serowo-śmietanową. Całość delikatnie wymieszać, aż makaron będzie równomiernie pokryty dodatkami. Posypać natką pietruszki.

Makaron z białym serem i boczkiem

Zobacz inne przepisy

Zapiekany makaron
Dania»Makarony
40 min
2
Konjac makaron
Dania»Makarony
20 min
4
Udon makaron
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron z pesto z bazylii
Dania»Makarony
15 min
4
Makaron z cukinii z fetą i ogórkiem
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Dania»Makarony
25 min
4
Makaron ze szparagami
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron z cukinii z krewetkami
Dania»Makarony
15 min
2
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-05