Makaron świderki z mięsem mielonym

Makaron świderki z mielonym mięsem i pomidorem to klasyczny, domowy obiad, który zawsze smakuje dobrze – prosty, szybki i sycący. Aromatyczne mięso wołowe, podsmażone z przyprawami i świeżym pomidorem, idealnie łączy się z makaronem. To danie, które nie wymaga wielu składników ani długiego gotowania – a efekt jest pyszny i satysfakcjonujący. Wystarczy odrobina parmezanu na wierzchu, by całość zyskała jeszcze więcej smaku. Idealne na szybki obiad w tygodniu lub ciepłą kolację z rodziną.
Przepis na makaron świderki z mięsem mielonym
Składniki
- 400 g makaronu świderki (fusilli)
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 duży pomidor (obrany i pokrojony w kostkę)
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka lub ostra do smaku
- 40 g tartego parmezanu do posypania
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu, rozdrabniając je drewnianą łyżką, aż się zarumieni. Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć.
Dodać pokrojonego w drobną kostkę pomidora, wymieszać i dusić kilka minut, aż puści sok i zmięknie. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką według uznania.
Dodać ugotowany makaron do sosu mięsno-pomidorowego, dokładnie wymieszać i podgrzać razem przez chwilę. Podawać gorące, posypane świeżo startym parmezanem.
