Makaron świderki z mięsem mielonym

4.8
(6)
Czas przygotowania 30 min
4
Makaron świderki z mięsem mielonym

Makaron świderki z mielonym mięsem i pomidorem to klasyczny, domowy obiad, który zawsze smakuje dobrze – prosty, szybki i sycący. Aromatyczne mięso wołowe, podsmażone z przyprawami i świeżym pomidorem, idealnie łączy się z makaronem. To danie, które nie wymaga wielu składników ani długiego gotowania – a efekt jest pyszny i satysfakcjonujący. Wystarczy odrobina parmezanu na wierzchu, by całość zyskała jeszcze więcej smaku. Idealne na szybki obiad w tygodniu lub ciepłą kolację z rodziną.

Przepis na makaron świderki z mięsem mielonym

Wydrukuj

Składniki

  1. 400 g makaronu świderki (fusilli)
  2. 400 g mięsa mielonego wołowego
  3. 1 duży pomidor (obrany i pokrojony w kostkę)
  4. 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  5. 1 ząbek czosnku
  6. sól, pieprz, papryka słodka lub ostra do smaku
  7. 40 g tar­tego parmezanu do posypania
  8. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.

  2. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu, rozdrabniając je drewnianą łyżką, aż się zarumieni. Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć.

  3. Dodać pokrojonego w drobną kostkę pomidora, wymieszać i dusić kilka minut, aż puści sok i zmięknie. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką według uznania.

  4. Dodać ugotowany makaron do sosu mięsno-pomidorowego, dokładnie wymieszać i podgrzać razem przez chwilę. Podawać gorące, posypane świeżo startym parmezanem.

Makaron świderki z mięsem mielonym
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-05