Makaron z brokułami i orzechami włoskimi

5.0
(1)
Czas przygotowania 25 min
4
Makaron z brokułami i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami i orzechami włoskimi to proste, a jednocześnie wyjątkowo smaczne danie, które zachwyca zarówno kremową konsystencją, jak i chrupiącym wykończeniem. Delikatny smak brokułów zostaje wzmocniony czosnkową oliwą, a miksowanie twardszych części warzywa pozwala stworzyć aksamitny, warzywny sos. Różyczki brokuła dodają świeżości i koloru, a orzechy włoskie wprowadzają przyjemną chrupkość i głębię smaku. To danie idealne na szybki, codzienny obiad – pełne warzyw, sycące i gotowe w mniej niż 30 minut. Sprawdź również inne krótkie przepisy w dziale szybki obiad. Zdrowo, sezonowo i bardzo apetycznie!

Przepis na makaron z brokułami

Wydrukuj

Składniki

  1. 400 g makaronu typu duże kolanka (np. pipe rigate)
  2. 1 świeży brokuł
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  5. 100 g orzechów włoskich
  6. sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Brokuła podzielić na różyczki i oddzielić twardsze łodygi. Twardsze części wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 7 minut. Następnie dodać różyczki brokuła i gotować razem przez kolejne 3 minut powinny pozostać jędrne.

  2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, zachować trochę wody z gotowania.

  3. Brokuły odcedzić. Twardsze części zmiksować blenderem na gładką pastę (w razie potrzeby dodać odrobinę wody z gotowania).

  4. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, dodać drobno posiekany czosnek i podsmażyć przez chwilę, aż zacznie aromatyzować oliwę.

  5. Dodać pastę z brokułów, chwilę podsmażyć, następnie dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu, by sos miał odpowiednią konsystencję.

  6. Dodać różyczki brokuła, całość delikatnie wymieszać. Na koniec posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi i skropić oliwą z oliwek.

Makaron z brokułami i orzechami włoskimi
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-09-14