Makaron z łososiem i papryczką chili

Prosto, pikantnie i elegancko - danie z charakterem. Makaron z łososiem i papryczką chili to połączenie delikatnego łososia z pikantnym akcentem chili i aromatycznym czosnkiem, a wszystko otulone lekkim, maślanym sosem. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyca smakiem i prezentacją – idealne na szybki, ale efektowny obiad lub kolację. Podany z plasterkiem cytryny i odrobiną ostrości, makaron z łososiem i papryczką to świetna propozycja dla tych, którzy lubią klasykę z lekkim twistem.
Przepis na makaron z łososiem i papryczką chili
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 porcje fileta z łososia po 150 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- ½-1 mała papryczka chili
- 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- cząstki cytryny do podania
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, zachowując kilka łyżek wody z gotowania.
Łososia oprószyć solą i pieprzem, następnie usmażyć na oliwie z oliwek na dobrze rozgrzanej patelni po około 2 minuty z każdej strony, aż mięso będzie złociste i usmażone w środku. Gotowego łososia zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
Na tej samej patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Podsmażać przez około 1 minutę, aż składniki uwolnią aromat.
Dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu i zagotować, aby powstał lekki sos. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać, aby pokrył się sosem.
Makaron rozłożyć do głębokich talerzy, na wierzch ułożyć porcję łososia. Podawać z cząstką świeżej cytryny, do skropienia tuż przed jedzeniem.
