Jak zrobić zupę rybną? Przepis na wywar z dorszem, krewetkami i małżami

5.0
(3)
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 40 min
8
Aromatyczna zupa rybna z warzywami i ziołami, podana na gorąco

Zupa rybna powstaje na bazie warzyw i pomidorów z dodatkiem sosu rybnego oraz ostrygowego. Do gorącego wywaru trafiają kawałki dorsza, krewetki i małże, a całość doprawia się pastą chili i sokiem z cytryny. Ryba i owoce morza potrzebują tylko kilku minut gotowania, dlatego dodaj je pod koniec, aby zachowały dobrą strukturę. 

Jeśli lubisz morskie akcenty w kuchni, sprawdź też spaghetti alla vongole, gdzie makaron łączy się z małżami i białym winem. Na szybki obiad z rybą wybierz makaron z łososiem i papryczką chili, który ma pikantniejszy charakter. Dla fanów krewetek dobrym wyborem będzie tagliatelle z krewetkami i czosnkiem. A jako dodatek do zupy podaj kromki chlebka ziołowego, upieczonego z masłem i świeżymi ziołami.

Przepis na zupę rybną

Wydrukuj

Składniki

Wywar

  1. 1 łyżka sosu ostrygowego
  2. 3 łyżki sosu rybnego
  3. 2 litry wody
  4. ok. 10 cm białej części pora
  5. 1/4 korzenia selera
  6. 1 mała pietruszka (korzeń)
  7. 1 mała marchewka
  8. 2 małe ziemniaki
  9. 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g)
  10. 3 łyżki oliwy z oliwek
  11. kawałek cytryny
  12. 1/2–1 łyżeczki pasty chili (według uznania)
  13. 2 liście laurowe
  14. 2 ziarna ziela angielskiego
  15. sól i pieprz do smaku

Ryba i owoce morza

  1. 500 g dorsza (filet bez ości)
  2. 200 g krewetek (obranych)
  3. 16 małży (lub 200 g mrożonych owoców morza)

Przygotowanie

  1. Pora należy dokładnie oczyścić i drobno posiekać. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dzięki takiemu przygotowaniu warzywa szybciej się ugotują i równomiernie oddadzą smak do wywaru.

  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić przygotowane warzywa: pora, marchew, selera, pietruszkę oraz ziemniaki. Całość podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut, mieszając, aż warzywa delikatnie się zeszklą i zaczną wydzielać intensywny aromat. Podsmażenie warzyw to ważny krok – dzięki temu zupa będzie miała bogatszy smak.

  3. Do garnka z podsmażonymi warzywami wlać około 2 litrów wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sos rybny oraz sos ostrygowy. Całość zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. W tym czasie warzywa zmiękną, a wywar nabierze pełni smaku.

  4. Po pół godzinie gotowania do zupy dodać pomidory z puszki. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Pomidory nadadzą zupie lekko kwaskowaty posmak i piękny kolor.

  5. Dorsza pokroić na średniej wielkości kawałki. Następnie do gotującej się zupy wrzucić rybę, obrane krewetki i małże. Gotować całość na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż ryba stanie się delikatna i miękka, a owoce morza ugotują się w wywarze.

  6. Na tym etapie dodać pastę chili, ilość dopasować do własnych preferencji smakowych. Zupę doprawić solą i pieprzem, a także wcisnąć sok z kawałka cytryny, aby podkreślić smak ryby i owoców morza. Gotować jeszcze przez 5 minut.

  7. Gotową zupę rybną odstawić pod przykryciem na około 20 minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły i wywar nabrał pełni aromatu.

Aromatyczna zupa rybna z warzywami i ziołami, podana na gorąco

FAQ – Zupa rybna

  • Jakie składniki są potrzebne do zupy rybnej?
    Dorsz, krewetki, małże (lub miks owoców morza), por, seler, pietruszka, marchew, ziemniaki, pomidory z puszki, oliwa, sos rybny, sos ostrygowy, pasta chili, cytryna, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
  • Jak ugotować zupę rybną krok po kroku?
    Podsmaż warzywa na oliwie, zalej wodą, dodaj pomidory i przyprawy. Gotuj 20–25 minut, następnie dodaj rybę i owoce morza i gotuj 5–7 minut.
  • Kiedy dodać rybę i owoce morza do zupy?
    Na końcu gotowania. Ryba i owoce morza potrzebują tylko kilku minut, aby były soczyste i nie rozpadły się.
  • Czym doprawić zupę rybną?
    Sos rybny, sos ostrygowy, pasta chili, pieprz, sól i sok z cytryny. Na koniec można dodać świeżą natkę pietruszki.
  • Z czym podawać zupę rybną?
    Z pieczywem, grzankami, oliwą, świeżą natką albo startą skórką cytrynową.
  • Czy zupę rybną można mrozić?
    Tak, ale najlepiej bez owoców morza. Zupę zamroź po ugotowaniu bazy, a rybę i krewetki dodaj dopiero przy podgrzewaniu.
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-08-29