Makaron z burratą i sosem paprykowym

Makaron tagliatelle z sosem z pieczonej papryki i burratą to wyjątkowo aromatyczne danie, które łączy w sobie prostotę i elegancję włoskiej kuchni. Delikatny, lekko słodki sos paprykowy otula wstążki makaronu, tworząc aksamitną bazę dla kremowej burraty, która po przekrojeniu rozpływa się na ciepłym makaronie niczym gęsty, serowy sos. Makaron z burratą nie tylko pięknie wygląda, ale też zaskakuje bogactwem smaku i tekstur – doskonały na kolację we dwoje, spotkanie z przyjaciółmi lub gdy po prostu masz ochotę na coś wyjątkowego bez zbędnego wysiłku.
Makaron z burratą przepis
Składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 2 sztuki czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 kula burraty (ok. 100-125 g)
Przygotowanie
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, dodać nieobrany ząbek czosnku i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25-30 minut, aż papryka będzie miękka i lekko przypieczona.
Po upieczeniu czosnek obrać, paprykę przełożyć do blendera, dodać czosnek, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny. Zmiksować na gładki sos.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, zachowując odrobinę wody z gotowania. Makaron wymieszać z przygotowanym sosem paprykowym, dodając w razie potrzeby trochę wody, by uzyskać kremową konsystencję.
Gotowe danie wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć kremową burratę, którą można lekko naciąć, aby środek wypłynął. Podawać od razu, opcjonalnie z listkami świeżej bazylii lub kilkoma kroplami oliwy.













