Makaron z burratą i sosem paprykowym

5.0
(2)
Czas przygotowania 40 min
2
Makaron z burratą i sosem paprykowym

Makaron tagliatelle z sosem z pieczonej papryki i burratą to wyjątkowo aromatyczne danie, które łączy w sobie prostotę i elegancję włoskiej kuchni. Delikatny, lekko słodki sos paprykowy otula wstążki makaronu, tworząc aksamitną bazę dla kremowej burraty, która po przekrojeniu rozpływa się na ciepłym makaronie niczym gęsty, serowy sos. Makaron z burratą nie tylko pięknie wygląda, ale też zaskakuje bogactwem smaku i tekstur – doskonały na kolację we dwoje, spotkanie z przyjaciółmi lub gdy po prostu masz ochotę na coś wyjątkowego bez zbędnego wysiłku.

Makaron z burratą przepis

Wydrukuj

Składniki

  1. 200 g makaronu tagliatelle
  2. 2 sztuki czerwonej papryki
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 2 łyżki oliwy z oliwek
  5. sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  6. 1 kula burraty (ok. 100-125 g)

Przygotowanie

  1. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, dodać nieobrany ząbek czosnku i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25-30 minut, aż papryka będzie miękka i lekko przypieczona.

  2. Po upieczeniu czosnek obrać, paprykę przełożyć do blendera, dodać czosnek, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny. Zmiksować na gładki sos.

  3. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, zachowując odrobinę wody z gotowania. Makaron wymieszać z przygotowanym sosem paprykowym, dodając w razie potrzeby trochę wody, by uzyskać kremową konsystencję.

  4. Gotowe danie wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć kremową burratę, którą można lekko naciąć, aby środek wypłynął. Podawać od razu, opcjonalnie z listkami świeżej bazylii lub kilkoma kroplami oliwy.

Makaron z burratą i sosem paprykowym
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-05