Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym

5.0
(3)
Czas przygotowania 30 min
4
Makaron z pieczarkami w kremowym sosie

Makaron z pieczarkami to proste, szybkie i pełne smaku danie. Brązowe pieczarki podsmażone z cebulką, zanurzone w aksamitnej śmietanie i doprawione świeżo mielonym pieprzem tworzą sos, który idealnie otula spaghetti. To danie, które przygotujesz w mniej niż 30 minut. Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym z powodzeniem sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na kolację przy świecach. Dodatek natki pietruszki nadaje całości świeżości i lekko ziołowego charakteru.

Przepis na makaron z pieczarkami

Wydrukuj

Składniki

  1. 400 g makaronu spaghetti
  2. 500 g pieczarek (najlepiej brązowych)
  3. 1 średnia cebula
  4. 400 ml śmietany 30%
  5. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  6. sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  7. 3 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, aż odparują nadmiar wody i lekko się zarumienią.

  2. Do podsmażonych grzybów wlać śmietanę 30%, doprawić solą i pieprzem, a następnie gotować całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy.

  3. Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  4. Do gotowego sosu dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i chwilę podgrzewać razem, aby smaki się połączyły. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Makaron z pieczarkami w kremowym sosie
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-11-16