Makaron ze szparagami i boczkiem

Makaron ze szparagami i boczkiem to prawdziwa uczta na talerzu – prosty w przygotowaniu, sezonowy i pełen smaku. Chrupiące zielone szparagi, aromatyczny czosnek, zrumieniony boczek i kremowy parmezan tworzą połączenie, które trudno przebić. Dzięki kilku łyżkom wody z gotowania makaronu powstaje naturalny, lekki sos, który doskonale łączy wszystkie składniki.
To danie, które smakuje jak z dobrej włoskiej trattorii, ale bez problemu przygotujesz je w domu w 20 minut. Szparagi i boczek to ciekawe połączenie smaków w makaronie. Jeśli chcesz spróbować innej sezonowej wersji, wybierz makaron z cukinią i parmezanem.
Przepis na makaron ze szparagami i boczkiem
Składniki
- 200 g makaronu linguine
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 150 g boczku (najlepiej w plastrach)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Makaron linguine ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, zachowując kilka łyżek wody z gotowania.
Szparagom odłamać twarde końcówki, resztę pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać szparagi przez kilka minut, aż zmiękną, ale zachowają lekko chrupką konsystencję. Szparagi odłożyć na bok.
Na tej samej patelni podsmażyć plastry boczku pokrojone na mniejsze kawałki razem z drobno posiekanym czosnkiem. Gdy boczek się zrumieni, dodać kilka łyżek gorącej wody z gotowania makaronu, aby delikatnie połączyć smaki.
Dodać ugotowany makaron oraz podsmażone szparagi. Wszystko dokładnie wymieszać na patelni. Na koniec posypać tartym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
