Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim

Wiosna na talerzu ma wiele odcieni, ale jednym z najbardziej wyrafinowanych i zarazem klasycznych dań sezonowych są zielone szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. To danie, które łączy w sobie delikatne warzywa, rozpływające się żółtka i wyraźną, maślaną nutę jednego z najsłynniejszych sosów kuchni francuskiej. Jest to propozycja niezwykle elegancka, ale przy odpowiednim podejściu możliwa do przygotowania także w domowych warunkach. Doskonale sprawdzi się jako wykwintne śniadanie, lekki lunch lub przystawka podczas uroczystego obiadu. Całość opiera się na prostych składnikach, a kluczem do sukcesu jest precyzja i delikatność w przygotowaniu.
Przepis na szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
Składniki
Szparagi i jajka
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
- 4 jajka (najlepiej bardzo świeże)
- 1 łyżka octu spirytusowego lub winnego (do wody)
- sól i świeżo mielony pieprz
Sos holenderski
- 4 żółtka
- 100 g masła (najlepiej klarowanego)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
- szczypta białego pieprzu lub pieprzu cayenne
Przygotowanie
Przygotowanie szparagów
Zielone szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe końcówki łodygi należy delikatnie zgiąć, a same pękną w miejscu, gdzie kończy się twarda część. W przypadku grubszych szparagów warto lekko oskrobać dolną część łodyg za pomocą obieraczki. Następnie w garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić szparagi na 4 minuty, w zależności od grubości. Powinny pozostać jędrne i jasnozielone. Odcedzić i odłożyć na bok. Szparagi można też skropić delikatnie oliwą z oliwek.
Przygotowanie jajek w koszulce
Do szerokiego garnka wlać wodę na wysokość około 6 cm. Dodać 1 łyżkę octu, który pomoże białku szybciej się ściąć. Wodę doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień tak, aby woda delikatnie drżała, ale nie gotowała się intensywnie. Każde jajko wbić do osobnej małej miseczki lub filiżanki nie bezpośrednio do wody. Wodę zakręcić łyżką, tworząc wir, i delikatnie wlać jajko na środek wiru. Gotować około 3 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjąć jajko delikatnie łyżką cedzakową i odłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
Przygotowanie sosu holenderskiego
Masło rozpuścić w rondelku na bardzo małym ogniu. Jeśli nie jest to masło klarowane, należy usunąć z wierzchu pianę i przelać klarowną część do oddzielnej miseczki. W osobnej metalowej lub żaroodpornej misce (można też użyć małego rondla) umieścić żółtka i sok z cytryny. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna), dbając, by dno nie dotykało wody. Całość energicznie ubijać trzepaczką, aż żółtka się spienią i lekko zgęstnieją. Następnie bardzo powoli, cienką strużką wlewać rozpuszczone masło, cały czas energicznie mieszając. Sos powinien stać się gładki, kremowy i jedwabisty. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie kolejną porcją soku z cytryny. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, można dodać odrobinę ciepłej wody.
Podanie dania
Na ciepły talerz ułożyć porcję szparagów najlepiej w jednej warstwie, równolegle. Na wierzchu lub z boku ułożyć jajko w koszulce. Całość polać ciepłym sosem holenderskim. Dla dekoracji można posypać posiekanym szczypiorkiem, świeżym koperkiem lub odrobiną startej skórki z cytryny. Danie warto podać z kromką świeżego chleba, grzanką lub lekko opieczoną bagietką nie tylko jako dodatek, ale też jako sposób na zebranie pysznego sosu z talerza.
