Tarta ze szparagami i serem feta

Tarta ze szparagami i serem to jedno z tych dań, które najlepiej smakują wtedy, gdy szparagi są świeże i pełne smaku – czyli wiosną. To połączenie kruchego, maślanego spodu i delikatnego, kremowego nadzienia z fetą i śmietanką doskonale wydobywa naturalny smak szparagów, nie przytłaczając go, lecz subtelnie podkreślając. Tarta ze szparagami i serem jest uniwersalna – może być eleganckim daniem na brunch, sycącą kolacją lub elementem wiosennego obiadu. Jej przygotowanie wymaga kilku kroków i odrobiny cierpliwości, ale efektem jest złocista, pachnąca propozycja, która wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej. Dzięki prostym składnikom i sprawdzonemu przepisowi można stworzyć danie, które zachwyci gości i domowników.
Przepis na tartę ze szparagami i serem feta
Składniki
Kruchy spód
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 2 żółtka
Nadzienie
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
- 250 g sera typu feta
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie kruchego ciasta
W dużej misce umieścić przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozcierać palcami lub siekać nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto tylko do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na placek o średnicy większej niż forma. Ciasto przenieść do formy, dokładnie dociskając do dna i brzegów. Nadmiar ciasta odciąć. Dno ciasta ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem wstawić na 10 minut do lodówki, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 15 minut najlepiej z obciążeniem (papier do pieczenia + fasola, groch lub ceramiczne kulki), by zapobiec wybrzuszaniu się spodu.
Przygotowanie nadzienia
Szparagi opłukać i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki wystarczy lekko zgiąć łodygę, a sama pęknie w odpowiednim miejscu. Cienkie szparagi można pozostawić w całości, grubsze warto przekroić wzdłuż na pół.
W misce roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka masa bez grudek. Pokroić ser feta w kostkę i dodać do masy jajeczno-śmietanowej. Całość delikatnie wymieszać. Można doprawić świeżo mielonym pieprzem, sól zwykle nie jest konieczna, ponieważ ser sałatkowy jest wystarczająco słony.
Składanie i pieczenie tarty ze szparagami
Na podpieczony spód wyłożyć masę z serem i szparagami. Na wierzchu ułożyć szparagi. Tarta wygląda wyjątkowo efektownie, gdy końcówki szparagów są widoczne i lekko przypieczone po upieczeniu. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30-35 minut, aż nadzienie się zetnie, a brzegi ciasta będą złociste. Warto sprawdzić środek patyczkiem nie powinien być wilgotny.
Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do przestudzenia, nadzienie ustabilizuje się i łatwiej będzie pokroić porcje. Tartę można podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Tarta ze szparagami i serem doskonale smakuje z lekką sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych i winegretu. Idealna na piknik, śniadanie na tarasie lub jako elegancka przekąska na przyjęcie.
