Tarta ze szparagami i serem feta

4.9
(4)
Czas przygotowania 1 h
Czas pieczenia 35 min
6
Tarta ze szparagami i serem

Tarta ze szparagami i serem to jedno z tych dań, które najlepiej smakują wtedy, gdy szparagi są świeże i pełne smaku – czyli wiosną. To połączenie kruchego, maślanego spodu i delikatnego, kremowego nadzienia z fetą i śmietanką doskonale wydobywa naturalny smak szparagów, nie przytłaczając go, lecz subtelnie podkreślając. Tarta ze szparagami i serem jest uniwersalna – może być eleganckim daniem na brunch, sycącą kolacją lub elementem wiosennego obiadu. Jej przygotowanie wymaga kilku kroków i odrobiny cierpliwości, ale efektem jest złocista, pachnąca propozycja, która wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej. Dzięki prostym składnikom i sprawdzonemu przepisowi można stworzyć danie, które zachwyci gości i domowników.

Przepis na tartę ze szparagami i serem feta

Wydrukuj

Składniki

Kruchy spód

  1. 200 g mąki pszennej
  2. 150 g zimnego masła
  3. szczypta soli
  4. 2 żółtka

Nadzienie

  1. 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
  2. 250 g sera typu feta
  3. 2 jajka
  4. 1 szklanka śmietanki 30%
  5. 1 łyżka mąki pszennej
  6. świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie kruchego ciasta

  1. W dużej misce umieścić przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozcierać palcami lub siekać nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto tylko do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

  2. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na placek o średnicy większej niż forma. Ciasto przenieść do formy, dokładnie dociskając do dna i brzegów. Nadmiar ciasta odciąć. Dno ciasta ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem wstawić na 10 minut do lodówki, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 15 minut najlepiej z obciążeniem (papier do pieczenia + fasola, groch lub ceramiczne kulki), by zapobiec wybrzuszaniu się spodu.

Przygotowanie nadzienia

  1. Szparagi opłukać i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki wystarczy lekko zgiąć łodygę, a sama pęknie w odpowiednim miejscu. Cienkie szparagi można pozostawić w całości, grubsze warto przekroić wzdłuż na pół.

  2. W misce roztrzepać jajka ze śmietanką, dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka masa bez grudek. Pokroić ser feta w kostkę i dodać do masy jajeczno-śmietanowej. Całość delikatnie wymieszać. Można doprawić świeżo mielonym pieprzem, sól zwykle nie jest konieczna, ponieważ ser sałatkowy jest wystarczająco słony.

Składanie i pieczenie tarty ze szparagami

  1. Na podpieczony spód wyłożyć masę z serem i szparagami. Na wierzchu ułożyć szparagi. Tarta wygląda wyjątkowo efektownie, gdy końcówki szparagów są widoczne i lekko przypieczone po upieczeniu. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30-35 minut, aż nadzienie się zetnie, a brzegi ciasta będą złociste. Warto sprawdzić środek patyczkiem nie powinien być wilgotny.

  2. Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do przestudzenia, nadzienie ustabilizuje się i łatwiej będzie pokroić porcje. Tartę można podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Tarta ze szparagami i serem doskonale smakuje z lekką sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych i winegretu. Idealna na piknik, śniadanie na tarasie lub jako elegancka przekąska na przyjęcie.

Tarta ze szparagami i serem

Zobacz inne przepisy

Szparagi z piekarnika z pomidorkami
Dania»Dania główne
35 min
2
Szaszłyki z piekarnika
Dania»Dania główne
60 min
5
Szparagi z grilla
Dania»Dania główne
10 min
4
Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
Dania»Dania główne
25 min
4
Szparagi z patelni
Dania»Dania główne
20 min
4
Przepis na blok czekoladowy
Ciasta i desery»Ciasta
30 min
20
Makaron z burratą i sosem paprykowym
Dania»Makarony
40 min
2
Przepis na babkę panettone
Ciasta i desery»Ciasta
5 h 30 min
12
Makaron z sosem pomidorowym
Dania»Makarony
20 min
2
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasta i desery»Ciasta
30 min
20
Przepis na tort makowy
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 75 min
12
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-05-18