Makaron z dynią hokkaido - zdrowo i smacznie

Makaron z dynią hokkaido to idealne danie na chłodniejsze dni – rozgrzewające, aromatyczne i pełne jesiennego uroku. Delikatna, słodkawa dynia pieczona z czosnkiem i ziołami łączy się z al dente spaghetti, tworząc naturalnie aksamitną bazę. Całość dopełniają tarty parmezan i prażone pestki dyni, które nadają daniu wyrazistości i przyjemnej chrupkości.
Przepis na makaron z dynią udowadnia, że z kilku sezonowych składników można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego – prosto, zdrowo i bardzo smacznie. Lubisz jesienne warzywa? Sprawdź też placki z cukinii – przepis z dipem jogurtowym.
Więcej informacji na temat smaku i właściwości dyni, znajdziesz w poradniku dynia piżmowa czy hokkaido?
Przepis na makaron z dynią
Składniki
- 400 g makaronu spaghetti
- 500 g dyni hokkaido
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- świeży tymianek do posypania
Przygotowanie
Dynię hokkaido umyć (nie trzeba obierać), usunąć pestki, pokroić w kostkę. W blaszce do pieczenia rozłożyć dynię, skropić obficie oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie świeżym tymiankiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez ok. 25-30 minut, aż dynia będzie miękka i lekko przyrumieniona.
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron wymieszać z upieczoną dynią i powstałym sosem w blaszce do pieczenia. Można dodatkowo skropić oliwą.
Danie podawać gorące, posypane tartym parmezanem i prażonymi pestkami dyni.













