Makaron z dynią hokkaido - zdrowo i smacznie

5.0
(3)
Czas przygotowania 40 min
4
Makaron z dynią

Makaron z dynią hokkaido to idealne danie na chłodniejsze dni – rozgrzewające, aromatyczne i pełne jesiennego uroku. Delikatna, słodkawa dynia pieczona z czosnkiem i ziołami łączy się z al dente spaghetti, tworząc naturalnie aksamitną bazę. Całość dopełniają tarty parmezan i prażone pestki dyni, które nadają daniu wyrazistości i przyjemnej chrupkości. 

Przepis na makaron z dynią udowadnia, że z kilku sezonowych składników można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego – prosto, zdrowo i bardzo smacznie. Lubisz jesienne warzywa? Sprawdź też placki z cukinii – przepis z dipem jogurtowym.

Więcej informacji na temat smaku i właściwości dyni, znajdziesz w poradniku dynia piżmowa czy hokkaido?

Przepis na makaron z dynią

Wydrukuj

Składniki

  1. 400 g makaronu spaghetti
  2. 500 g dyni hokkaido
  3. 4 łyżki oliwy z oliwek
  4. 2 ząbki czosnku
  5. sól, pieprz do smaku
  6. 2 łyżki prażonych pestek dyni
  7. świeży tymianek do posypania

Przygotowanie

  1. Dynię hokkaido umyć (nie trzeba obierać), usunąć pestki, pokroić w kostkę. W blaszce do pieczenia rozłożyć dynię, skropić obficie oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie świeżym tymiankiem.

  2. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez ok. 25-30 minut, aż dynia będzie miękka i lekko przyrumieniona.

  3. Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  4. Makaron wymieszać z upieczoną dynią i powstałym sosem w blaszce do pieczenia. Można dodatkowo skropić oliwą.

  5. Danie podawać gorące, posypane tartym parmezanem i prażonymi pestkami dyni.

Makaron z dynią
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-10-16