Makaron z orzechami włoskimi i parmezanem

5.0
(1)
Czas przygotowania 20 min
2
Makaron z orzechami włoskimi

Makaron z orzechami włoskimi i parmezanem to genialny przykład na to, że z kilku prostych składników można wyczarować danie o wyjątkowym smaku i aromacie. Chrupiące, podprażone orzechy świetnie komponują się z czosnkową oliwą i kremową nutą parmezanu, tworząc sos, który idealnie otula każdą rurkę makaronu. To szybki, elegancki posiłek w stylu włoskim – gotowy w kilkanaście minut, bez potrzeby długiego gotowania czy skomplikowanych dodatków. Idealny na kolację przy lampce wina albo jako sposób na wyczarowanie czegoś wyjątkowego z tego, co akurat jest w kuchni.

Przepis na makaron z orzechami włoskimi

Wydrukuj

Składniki

  1. 200 g makaronu rurki (rigatoni)
  2. 50 g orzechów włoskich
  3. 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 50 g tar­tego parmezanu
  6. sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  7. 1 łyżeczka świeżego tymianku

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, zachowując kilka łyżek wody z gotowania.

  2. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni przez 2 minuty, aż lekko się zarumienią i uwolnią aromat. Czosnek obrać i drobno posiekać.

  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć chwilę na małym ogniu, aż zacznie pachnieć (nie rumienić). Dodać podprażone orzechy, wymieszać, a następnie dodać ugotowany makaron i odrobinę wody z gotowania.

  4. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem i opcjonalnie tymiankiem. Podawać od razu prosto, aromatycznie i z chrupiącą nutą orzechów.

Makaron z orzechami włoskimi
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-05